Allergia és koronavírus – mit figyeljek, ha elkaptam a fertőzést?

A koronavírus súlyosabb lefolyású lehet az idősek, az elhízottak, a dohányosok és a krónikus betegségben szenvedők körében.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosátarról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha allergiásként fertőződtünk meg.

 

COVID és krónikus betegségek

A koronavírus szempontjából az életkor, a dohányzás és a túlsúly mellett bizonyos krónikus betegségek megléte is fokozott rizikót jelent. A fertőzés súlyosabb lefolyású lehet, ha például a beteg szív- és érrendszeri, magasvérnyomás vagy cukorbetegségben szenved. Bizonyos légúti betegségek megléte is növelheti a rizikót, ide tartozik például az asztma, vagy a COPD.

Fotó: 123rf.com

Koronavírus és allergia

Az allergia megléte önmagában nem fokozza a rizikóját annak, hogy COVID fertőzés esetén a betegség súlyosabb lefolyású lehet. Allergia esetében gondot az jelenthet, ha a betegségünk nem megfelelően kezelt – figyelmeztet dr. Moric Krisztina.

 

A légúti allergia szénanáthás tüneteket okoz, ami szem- és orrviszketéssel, tüsszögéssel, orrfolyással jár, az arc gyakori megérintését pedig most, a koronavírus-járvány idején különösen el kell kerülnünk. Ez nemcsak a megfertőződés szempontjából jelent rizikót, de a fertőzést is könnyebben továbbadhatjuk így.

Az otthon lábadozó beteg minden tüsszögéssel és a tárgyak megérintésével átadhatja a fertőzést a többi családtagnak. Ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy az allergia megfelelően legyen kezelve.

Foto:123rf.com

A fertőzés kockázatát is növeli

Ősztől-tavaszig a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket. Penészgomba, poratka és a háziállatok által okozott allergia miatt jelentkezhetnek a tünetek. A nem megfelelően kezelt légúti allergia tartós gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ez pedig a légúti betegségekre is fogékonyabbá teheti a beteget. Ezáltal ugyanis csökken a nyálkahártya védekezőképessége, a kórokozók könnyebben a szervezetbe jutnak.

Ezen a télen még inkább vigyázni kell az egészségünkre, törekedni nemcsak a koronavírus, hanem az influenza és az ilyenkor szokásos, egyéb légúti fertőzések elkerülésére is. Ezért is fontos az allergia megfelelő kezelése.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.