5 tévhit a nyári allergia kapcsán

Nem kell tartózkodnunk az úszástól sem

A nyári allergia, vagy inkább az azt övező tévhitek miatt sok ember nem mer igazán élvezni bizonyos üdítő tevékenységeket. Tekintsük át, melyek ezek!

A nyári allergia sajnos létező dolog – alaposan megkeserítheti a kellemes meleg napokat a tüsszögés, az orrfolyás, a szemek könnyezése. Vannak azonban a nyári allergia kapcsán tévhitek, melyek miatt sokan tartózkodnak bizonyos tevékenységektől, gondolván, hogy azok kiváltják problémájukat vagy súlyosbítják állapotukat.

A pollen, a penész, a rovarcsípések gyakori allergiák a nyári hónapokban, de akadnak, akiknél a friss gyümölcsök, zöldségek – például zeller, alma vagy dinnye – szintén tüneteket váltanak ki. Ennek okai a pollenben és a nyers gyümölcsökben, zöldségekben, illetve néhány diófélében megtalálható, egymással reakcióba lépő allergének.

Fotó: 123rf.com

A tüsszögés, viszketés, orrfolyás és kiütések a nyári allergia gyakori tünetei. Ezeket azonban könnyű összekeverni a megfázás, étel-intolerancia és egyéb problémák okozta panaszokkal.

Milyen tévhitek vannak ugyanakkor, amelyek nem igazak a nyári allergia kapcsán?

  1. A szabadtéri allergiák csak tavasszal és ősszel jellemzőek: ez az első tévhit, mivel szakértők szerint a fű pollen, a penész spórái és a parlagfű pollen nyáron megtalálható a levegőben, s ezek a szabadtéri allergiák alapvető okai.
  2. A klórra allergiás emberek nem mehetnek medencébe úszni: a klór valóban irritációt okozhat, ám tévhit, hogy ez valódi allergia lenne, mely életveszélyes anafilaxiát is kiválthat – állítják szakértők. Ráadásul a megfelelő szellőzés miatt a nyári szezonban kevésbé is jellemző a klór-allergia.
  3. A napfény allergia tüsszögést okozhat, ha a napba nézünk: a tüsszögő roham, melyet akkor tapasztalunk, amikor kimegyünk a szabadba, fotikus tüsszögési reflex. Szakemberek szerint azonban a tüsszögést nem önmagában a napfény váltja ki, hanem a fényerősség változása – ez van hatással az idegekre, amelyek a tüsszentést generálják.
    szúnyog, csípés
  4. Maradjunk bent, ha allergiásak vagyunk a szúnyogokra: a nyári allergia kapcsán ez is jellemző tévhit. Tény, hogy a szúnyogok a meleg hónapokban aktívak, de általában nem okoznak allergiás reakciókat, mint a méhek vagy a darazsak. A moszkítók csípése viszketést és enyhe duzzanatot okoz, de nem jelentkeznek kiütések az egész testen, vagy életveszélyes anafilaxia.
  5. Ha a szánk viszket bizonyos nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor, ételallergiánk van: ez is tévhit. A száj- és a torok viszketése, a száj vagy a nyelv duzzanata nyers gyümölcs vagy zöldség fogyasztását követően pollenből eredő ételallergia szindróma eredménye lehet, melyet orális allergia szindróma néven is említenek. A tünetek többnyire elmúlnak, ha lenyeltük a gyümölcsöt vagy a zöldséget, kivettük a szánkból, vagy megfőztük.

Nyaralás előtti allergiakészültség

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.