5 gyógyszermentes tipp, amivel enyhíthető az allergia

A Semmelweis Egyetem szakértői szerint az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt magasabb a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások. Nem kell azonban azonnal a legerősebb gyógyszerekhez nyúlni, az allergia kellemetlen tüneteit házilag is csillapíthatjuk.

A XXI. század népbetegsége világszerte az allergia. A szakértők szerint idén a szokásosnál korábban jelentkező és igen erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat, amely megnöveli az allergén növények pollenjeinek számát a levegőben. A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete.

Sóoldatos orrmosás

A tüneteket sóoldatos orröblítéssel vagy sós orrspay használatával is enyhíthetjük dr. Omid Mehdizadeh, a Saint John’s Health Center füll-orr-gégésze szerint. Az orrban termelődő nyákot a sóoldat feloldja, amely így orrmosás után távozik a szervezetből. Az orrdugulás ezzel megszűnik – számol be az Éva magazin.

illóolaj

Illóolajok használata

Az allergiás tüneteket az illóolajoktól is enyhülhetnek, ám használatuk előtt érdemes kikérni szakorvosunk véleményét. A citromos illóolaj csökkentheti a gyulladást és feloldhatja a nyákot, a természetes mentolt tartalmazó borsmenta pedig az orrdugulást és a köhögést tudja csillapítani. Az eukaliptusz szintén gyulladáscsökkentő hatású.

C-vitamin

Egy 2013-as és egy 2020-as vizsgálat szerint kevésbé jelentkeztek az allergiás tünetek azoknál, akik nagy dózisban vittek be a szervezetükbe C-vitamint. Ez az antioxidáns a gyulladások leküzdésében is segíthet. Magas C-vitamin tartalma például a citrusféléknek, a paprikának, a brokkolinak, a kelbimbónak és a paradicsomnak van. Ezeket allergiaszezonban is érdemes fogyasztani az étrendkiegészítő mellett.

vitamin, tabletta

Fotó: 123rf.com

D-vitamin

A tünetek csökkentéséhez a D-vitamin is hozzájárulhat. Ez a vitamin az immunterápiás kezelések hatását is javíthatja: egy 2019-es tanulmány szerint ezek a kezelések eredményesebbek voltak azoknál a betegeknél, akiknek nem volt D-vitamin-hiányuk. Egy átlagos felnőttnek egyébként 600 nemzetközi egység (NE) D-vitaminra van szüksége.

Viseljünk maszkot! 

A szakértők szerint a maszkviselés is megoldást jelenthet, főleg azokon a napokon, amikor magas a levegőben a pollenek koncentrációja. Egy 2021-es tanulmány szerint az orvosi vagy FFP2-es maszkot viselő emberek kevésbé szenvedtek az allergia tüneteitől, mivel a maszknak köszönhetően  kevesebb pollennel találkoztak.

Olvasd el ezt is!

Allergia – Súlyos tünetekkel indul a szezon

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.