5 furcsa allergia megszokott növényekre

Ki gondolná, hogy egyesek az almára, vagy a paradicsomra allergiásak? Meglepő allergének a növényvilágból.

Egyes növényekre csupán az emberek kis hányada lesz allergiás, míg mások vígan falatoznak a közismert gyümölcsökből és zöldségekből. Sok esetben a keresztallergia a magyarázat a szervezet által produkált meglepő reakcióra, mivel a növény valamely alkotóeleme ugyanúgy beindítja a virágpor elleni válaszokat. Vegyük sorra, melyek a legfurcsább allergének ezek közül!

Tüsszögőroham kivitől

A kicsi tojásdad zöldséget nem mindenki eheti kedvére. Mivel számtalan keresztallergiát okoz – többek között a fekete üröm, és a nyírfa pollenével -, így néhány embernek tartózkodnia kell a kivitől. A kiütések mellett gyakori reakció a hányinger, légzési nehézség, tüsszögés, és öklendezés is.

Veszélyes vitaminbomba

A mosolygó, piros alma szintén szerepel a különös allergének listáján. A valódi ok ismét a keresztallergia. Az igazi problémát azonban az jelenti, hogy ez a kevésbé elterjedt túlérzékenység számos lemondására kényszeríti áldozatát az ízletes ételek, és desszertek közül.

gyumolcs1210

Uborka allergia

Egy újabb növény, amiről nem gondolnánk, hogy nem képes a szervezet elviselni. Ha viszketés, fej- és hasfájás jelentkezik az uborka evése után, érdemes kivizsgáltatni magunkat, allergiásak vagyunk-e a hisztaminra. A leggyakrabban ugyanis ez a bűnös a kígyós zöldség okozta rosszulléteknél. Szinte teljesen biztosak lehetünk a diagnózisban, ha a savanyú káposzta is felkerült a listára.

Vörösödés a piros paradicsomtól

Az ételallergiák sorában sem gyakran szerepel, de létező betegség a paradicsom allergia. A többnyire bőrviszketést és pirosodást kiváltó zöldség a benne lévő illóanyagok miatt válik a szervezet ellenségévé.

Burgonya allergia

A krumpli olyan ritkán vált ki allergiát, hogy általában ez az a növény, mely az ételallergiával küzdők számára biztos táplálékot jelent. Egyesek azonban kénytelenek mellőzni az étrendjükből, mert számukra hasfájást, viszketést okoz. Azok, akik érzékenyek a burgonyára, nagy eséllyel allergiásakká válnak a paradicsomra is, mivel egy családba tartozó zöldségek.

Jó tudni!

A legtöbb esetben az allergiát csak a nyersen fogyasztott gyümölcs és zöldség váltja ki, így a növényt feldolgozva már többnyire nem tapasztalható meg a túlérzékenység.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.