3 hatékony tipp a karácsonyi allergia elkerülésére

A fenyőfa és a dekoráció is kiválthat tüneteket

Valószínűleg senki sem vágyik arra, hogy az ünnep kellős közepén tüsszögés, köhögés, orrfolyás és szemviszketés zavarja meg a nyugalmát. Sajnos a karácsony is lehet allergia forrása, maga a fenyőfa, a dekorációk és a viselt anyagok miatt. Hogyan kerüljük el a problémát?

Az allergia napjainkban sajnos sokaknak ismerős. Akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer negatívan reagál a normális esetben ártalmatlan anyagokra környezetünkben. A karácsony időszakában is szenvedhetnek egyes emberek az allergia miatt. Az ok: tüneteket okozó anyagoknak vannak kitéve.

Amennyiben olyan panaszokat tapasztalunk az ünnepek alatt, mint tüsszögés, köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, viszkető, vizenyős szemek és torokviszketés, valószínű, hogy a téli allergia támadott meg bennünket. De mi válthat ki karácsony környékén ilyet? Íme néhány jellemző dolog, amely az ünnepi időszakban bánthatja az arra érzékenyeket.

1.Karácsonyi pulóverek: a gyapjú, melyekből gyakran készülnek ünnepi pulcsik, lanonlint tartalmaz – ez egy természetes olaj, de gyakran vált ki gyapjúallergiát és érzékenységet. A legsűrűbben előforduló tünet a bőrkiütés. A panaszok elkerülése végett fontos a pulóver és a bőr között viselni egy felsőt, amely védőréteget képez bőrünk számára. A gyapjúra is kialakulhat allergia, mely orrfolyást és egyéb orr tüneteket okoz, valamint szemirritációt. 

Hogyan kerüljük el? A legjobb módja e karácsonyi allergia kiküszöbölésének, ha egyáltalán nem viselünk ünnepi, gyapjúból készült pulóvert.

Fotó: 123rf.com

2.Karácsonyfa: sajnos, a fenyőfa miatt is jelentkezhet allergia. A valódi fa ugyanis tartalmazhat terpén nevű allergént, mely allergiás reakciót válthat ki. A megoldás alighanem csak az, ha műfát veszünk. Amennyiben mégis élőt szeretnénk, jól mossuk le, mielőtt bevisszük a beltérbe.

3.Karácsonyi dekorációk: általában véve az ünnepi dekorációkat nem véletlenül tárolják külön lezárt dobozokban. Igen sok port össze tudnak gyűjteni, s ideális helyet biztosítanak a poratkák számára. Utóbbiak pedig az egyik leggyakoribb okai a beltérben jelentkező allergiáknak.

Hogyan kerüljük ezt el? Mielőtt használjuk őket, a legokosabb alaposan leporolni a dekoráció minden darabját. Amennyiben el szeretnénk kerülni a gondokat, fogadjuk meg a fenti tanácsokat. Megéri allergiamentesen tölteni a legszebb ünnepet az évben.

Olvasd el ezt is!

7 dolog, ami allergiás tüneteket okozhat karácsonykor

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.