Bolti zsebkalauz diétázóknak 2.rész 2010-05-02 Diéta Megosztás: Tweet Ha már megjegyezted mindazt, amit tegnap olvastál, akkor jöhet a maradék élelmiszer-féle. Zöldségek, főzelékfélék Ajánlott Friss vagy mélyhűtött zöldségek. Articsóka, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicsóka, cukkini, endívia, édesköménygumó, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, gomba, jégcsapretek, karalábé, karfiol, káposzta (fejes, vörös, kel), kelbimbó, kínai kel. Metélőhagyma, mángold, padlizsán, paradicsom, paraj, patisszon, petrezselyemgyökér és zöldje, póréhagyma, pritaminpaprika, rebarbara, retek, savanyú káposzta, sárgarépa, sóska, spárga, torma, tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika. Savanyúságok. Növényi csírák. BMI kalkulátor BMI kalkulátor Nem ajánlott Csicseriborsó, fejtett bab, szárazbab, kukorica (főzni és pattogatni való is), lencse, sárgaborsó, sütőtök. Zöldségkonzervek. Tej és tejtermékek Ajánlott Tej (0,1-1,5%-os). Natúrjoghurt, kefir, cukormentes és/vagy zsírszegény gyümölcsjoghurt, író. Sovány túró. Cukormentes és/vagy zsírszegény tejdesszertek. ?Sovány ? (zsírtartalom a szárazanyagban kevesebb, mint 10%) és zsírszegény (10-25%-os) ? sajtok.Nem ajánlott Juhtej, kecsketej, tehéntej (2,8-3,5%-os), házi tehéntej, vaníliás tej, karamellás tej, kakaós ital, aludttej. Cukrozott és/vagy zsíros gyümölcsjoghurtok. Tejföl (10-12-28%-os), tejpor, tejszínhab, főzőtejszín, kávétejszín.? Zsíros, félzsíros tehéntúró, gomolyatúró, juhtúró, cukrozott túródesszertek (például rudik, krémek stb.), körített túrók. ?Félzsíros (25-45%-os) sajtok, zsíros (45-60%-os) és zsírdús (legalább 60% os) sajtok. Hús és húskészítmények Ajánlott Sovány halak (például amur, busa, csuka, harcsa, fogas, süllő, tőkehal, heck, lepényhal, nyurga ponty stb.). Kagyló, rák, tintahal, pácleves halkonzerv.? Bárányhús, borjúhús, csirkehús, galambhús, nyúlhús, sovány marha (bélszín, lapocka, tarja), sovány sertéshús (comb, karaj), vadhús, pulykahús. A látható összes zsiradék és bőr eltávolításával.? Sovány felvágottak (20-25% alatti zsírtartalmúak), pl.: pulykasonka, baromfipárizsi stb. ?Máj. Nem ajánlott Zsíros halak (pl: tükrös ponty, harcsa, angolna, tonhal, makréla, lazac, hering stb.). Olajos halkonzervek. ?Birkahús, kacsahús, libahús, libamáj, félzsíros, zsíros sertés- és marhahús. Zsíros felvágottak (25% feletti zsírtartalmúak), például szalámik, kolbászfélék stb. Húskonzervek, májkrém. Hurka, disznósajt. Tojás, zsiradékok Ajánlott Növényi olajok (mértékkel használva), például napraforgó-, olíva-, kukoricacsíra-, lenmagolaj stb. ?Csökkentett energiatartalmú margarin, light vajkrém.? Tojás (zsírszegényen elkészítve).Nem ajánlott Állati eredetű zsírok, például sertés-, mangalica-, kacsazsír stb. Vaj, vajkrémek. Szalonna, angolszalonna, császárhús, tepertő.? Tojás (zsírosan elkészítve). Folyadékok Ajánlott Csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, cukormentes tea, cukormentes limonádé, cukormentes szörp és italporok. Light üdítőitalok (2-3 dl), 100%-os zöldség- és gyümölcslevek. Tejeskávé főzött kávéval és édesítőszerrel. Nem ajánlott Alkoholos italok, szörp, cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek, cukrozott tea, cukrozott kakaó. Cukrozott energiaitalok, tejporral és/vagy cukorral kevert kávéporok, kapuccinópor, instant kakaópor. Fűszerek, ízesítők, édességek Ajánlott Valamennyi fűszer, torma, mustár, cukormentes ketchup. Mesterséges édesítőszerek (aszpartám, ciklamat, aceszulfam, szacharin), stevia. Nem ajánlott Cukor (fehér, barna), vaníliás cukor, kész fűszerkeverékek, sóval kevert fűszerek, majonéz, tartármártás. Cukorpótlók (szorbit, fruktóz, maltodextrin, szukralóz). ?Diabetikus és normál édességek, sütemények, fagylaltok, jégkrémek.? Méz. Forrás: