A zabra is lehetünk allergiásak? 2022-06-03 Allergia, Blog Megosztás: Tweet A zab avenin nevű fehérjét tartalmaz, amely egyes embereknél allergiás reakciót válthat ki. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik a zaballergiát és milyen vizsgálatokra van szükség a diagnózishoz. Nem szabad összekeverni a gluténérzékenységgel! A zab önmagában nem tartalmaz glutént, ami az autoimmun gluténérzékenységben vagy a nem-cöliákiás gluténérzékenységben érintetteknél tüneteket okozhat. A tárolás és feldolgozás során azonban szennyeződhet gluténnal, ezért csak garantáltan gluténmentes (GM) – a csomagoláson jelölt – zabtermékeket szabad fogyasztani ilyen esetben. Foto: webmd.com Ha azonban valakinél nem áll fenn gluténérzékenység, vagy fennáll, de garantáltan GM zabot fogyaszt és ennek ellenére különböző panaszai jelentkeznek a zab fogyasztása kapcsán, akkor lehet, hogy zaballergia áll a háttérben. A zaballergia tünetei jelentkezhetnek az étkezés után rövid időn belül. A korai – a zab elfogyasztását követő 2 órán belül fellépő – allergiás reakciók lehetnek: csalánkiütés kipirult arc az ajkak, a szemek vagy az arc enyhe duzzanata viszkető torok és száj vizenyős szemek orrfolyás vagy orrdugulás hasmenés hányás puffadás gyomorgörcsök. Ritkán, de előfordulhat anafilaxiás reakció is, ami életveszélyes lehet, ha az érintett nem részesül azonnali kezelésben. Fotó: 123rf.com A korai tünetek mellett jelentkezhet késleltetett allergiás reakció is, akár 4-6 órás késéssel a zab elfogyasztását követően. Ilyen tünet lehet például az ekcéma, a reflux, gyomorfájdalom, tartós székrekedés vagy hasmenés. Ezért ne hagyd ki a reggelit! A zaballergia diagnózisa Az allergia kivizsgálásának menete megegyezik az egyéb allergiákkal. A beteg alapos kikérdezését követően allergiavizsgálatot végeznek, majd ennek eredményét összevetve a beteg panaszaival megállapítják a diagnózist, vagy ha szükséges további vizsgálatokat végeznek. Szükség lehet eliminációs diétára is, ennek során egy adott ideig a zabot ki kell zárni az étkezésből, és megfigyelni, hogy változnak-e a tünetek. Diéta és gyógyszerek A zaballergia kezelése diétával lehetséges, vagyis a zab fogyasztását kell kerülni. Zabot több élelmiszer, például müzlik, gabonaszeletek, kenyerek és egyéb péksütemények – is tartalmazhatnak, sőt a zabfehérje néhány kozmetikumban is megtalálható. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében vásárlás előtt mindig ellenőrizni kell a termékek címkéjén a „zabot tartalmazhat” vagy „zab összetevőket használó üzemben gyártott” kifejezéseket. Érdemes dietetikussal konzultálni az étrend kialakításáról. Az étrendi változtatások betartása mellett az allergológus antihisztamin tartalmú készítményeket is felírhat, a diétahiba esetén jelentkező tünetek enyhítésére. Szükség esetén az anafilaxia során életmentő adrenalin autoinjektort (önbelövős injekciót) is felírja receptre. Ezt a betegnek mindig magánál kell tartania és anafilaxia esetén a comb izomzatba beadnia. Foto:123rf.com A zab fogyasztása kapcsán dr. Moric Krisztina felhívja a figyelmet, hogy a bőrtünetek és gyomor- és bélrendszeri panaszok a lakosság 30%-át érintő nikkel allergia-szindróma tünetei is lehetnek. A kivizsgálás során tehát nemcsak a zab allergia lehetőségére, hanem erre is gondolni kell! Forrás: Budai Allergiaközpont