Top 14 őszi zöldség és gyümölcs, amit muszáj ennünk idén!

A falevelek lassan lehullanak, vége lesz az ősznek is, jön a tél. De lássuk, melyik az az őszi gyümölcs, zöldség, amelyet idén kötelező megkóstolni? Az alma ettől még vezetheti a fogyasztási listát…

Az idény legnépszerűbb gyümölcsei mellett idén kipróbálhatunk néhány üdítő újdonságot is. Önmagukban, köretként vagy süteménybe is használhatók, mindenki megtalálhatja közülük a maga kedvencét.

Lássuk a különlegesnek számító őszi gyümölcs és zöldség felhozatalt!

1.Datolyaszilva: a Kaliforniából, Kínából és Japánból érkező őszi gyümölcs a 19. században érkezett Európába. A legjobb még ropogós állapotban fogyasztani. A hachiya fajta ugyanakkor leginkább Japánban terem, ezt akkor eszik meg, amikor húsa lágy lesz, akár a zselé.

2.Édeskömény: leveleit gyógynövényként használhatjuk. Illata, íze olyan, mint az édesgyökéré, édes árnyalat nélkül. A gyökereket süthetjük, piríthatjuk, társíthatjuk más zöldségekkel, például sárgarépával, karalábéval, paszternákkal. Így kiváló őszi zöldségkeverék válik belőle, köretnek.

3.Cikória: bár többnyire sárga, fehér vagy lila a színe, a zöld saláták kitűnő kiegészítője lehet ősszel. Ilyenkor kezd a cikória lágyabb és édesebb lenni. Enyhén keserűbb is, frissítően roppan. Előételnek is remek lehet.

4.Tőzegáfonya: ez az őszi zöldség olyan, akár az egyszerű áfonya, de ritkább és édesebb. Legkeresettebb fajtái a Csendes-óceán észak-nyugati részén nőnek, nedves környezetben. Óvatosnak kell lenni a szedésénél – ugyanis a vadonban a medvékkel is találkozhatunk: nekik is a kedvencük.

5.Birsalma: jellegzetes őszi gyümölcs, melyet gyakran használnak dzsemhez, zselékhez. A spanyolok a membrillo nevű sűrű dzsemet készítik belőle. A birs az almához és a körtéhez tartozik, de ezeknél képesebb túlélni az extrém hőmérsékletet és a szárazságot is.

6.Kelbimbó: sokan őriznek gyermekkorukból rossz emléket a kelbimbóról, pedig ez a finom őszi zöldség manapság kiváló új receptek alkotórésze. A séfek pirítva, pörkölve, kellemesen ropogóssá alakítva, olívaolajjal vagy karamellizált hagymával készítik a kelbimbót, ami, valljuk be, igen ínycsiklandó.

7.Karalábé: az édes, kissé dióízű ízű őszi zöldséget ősszel a legjobb leszedni, s kitűnően párosítható fehérrépával, édesköménnyel – alkalmazzuk őket köretként!

8.Japán édesburgonya: keleti krumpliként is említik. Sárgás-fehér és lila bőre különlegessé teszi ezt a kellemes őszi zöldséget, mely emiatt is igencsak különbözik narancsos-barnás színű rokonaitól. Egyedi íze, valamint gazdag vitamin- és tápanyagtartalma miatt sokan szeretik. Japánban likőr is készül belőle.

9.Zsidótövisbogyó: szokatlan őszi gyümölcs, mely fákon nő. Frissen, kora ősszel szokás enni, amikor zöldből barnásra vált. Külső segítség nélkül is megszárad a fán. Az eredmény keményebb állag, melynek íze a datolyáéra emlékeztet.

10.Gránátalma: a mutatós őszi gyümölcs magjai önmagukban is finomak, de salátához vagy joghurtba keverve is ehetők. A perzsa konyha szószokhoz, szirupokhoz, pörköltekhez használja.

11.Ázsiai körte: roppanós és szilárd, akár az alma, ám az íze kellemesen édes. Magában vagy joghurttal ideális ez az őszi gyümölcs, salátához szintén adható. Ha megfelelően tároljuk, igen sokáig eláll.

12.Szőlő: tipikus őszi gyümölcs hazánkban is, világszerte ünnepet szerveznek a szüret köré. Frissen és ételekhez társítva is kitűnő az íze. Dióhoz, sőt a hagyományos csirkesalátához is remekül illik.

13.Tök: egészséges és finom választás az őszi zöldségek között, s természetesen nemcsak pitében ízletes. Levesként, köretnek és pirítva is finom, sőt még tejes shake-et is lehet készíteni belőle.

14.Mogyoróhagyma: ahogyan a póré- vagy a fokhagyma, a mogyoróhagyma is enyhe, édeskés ízével hódít, különösen főzve. Próbáljuk ki receptekben a szokásos hagyma helyett, vagy nyersen salátákban és öntetekben!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.