Környezetvédő borok

Egy ausztrál borgazda szerint a borok műanyag palackban történő árusításával csökkenteni lehetne a gazdaságok által kibocsátott üvegházhatást erősítő gázok mennyiségét.

Wolf Blass borgazda Green Label név alatt a megszokott üveg helyett műanyag palackban árusítja két borát, egy száraz fehéret, és egy cabernet shirazt. Elmondásra szerint ezzel 29 százalékkal csökkentette a borgazdaság által kibocsátott káros gázok mennyiségét.

A szőlőtermesztés és bortermelés összes fázisát megvizsgáltuk, és úgy találtuk, hogy a hagyományos üvegpalackról való átállással lehetne a legjobban csökkenteni a gázkibocsátást – nyilatkozta Mr. Blass – Ezért határoztam úgy, hogy a boraim közül kettőt ezentúl Green Label néven műanyag PET palackokban fogok árusítani.” A PET palackok újrahasznosíthatók, ezen kívül könnyebbek, ezért kevesebb energiát emészt fel a szállításuk.13829Az ausztrál környezetvédelmi hatóságok nagy örömmel fogadták a kezdeményezést: “Ez egy igazán nagyvonalú és elegáns lépés volt Mr. Blass részéről – nyilatkozta Katie Patrick, a Green Pages munkatársa – A káros gázok kibocsátása egy ilyen egyszerű módszer segítségével akár 30 százalékkal is csökkenthető gazdaságonként, ez pedig nem elhanyagolható szempont.”

Mr. Blass szerint a bor minőségére semmilyen káros hatással nincs a műanyag palackban való tárolás.

Forrás: