Memóriafrissítők érettségizőknek

A memória frissen tartása vizsgaidőszak idején fontos. Néhány természetes itallal bármikor felpörgethetjük emlékezőképességünket.

Hogyan pörgessük fel agyunkat, amikor túl sok a tanulnivaló, de túl kevés az idő?

Ha jól be is osztottuk az anyagot, sajnos agyunk egy idő után biztosan elfárad, szüksége van egy kis felfrissülésre. Az utolsó pillanatos tanulóknak pedig óriási segítséget nyújthatnak a természetes készítmények.

Ginko biloba

Régóta használatos az emlékezőképességet fokozó, Kínában, Indiában és a Földközi-tenger partján termesztett Ginko biloba. Neve magyarul páfrányfenyőt jelent, jótékony, emlékezőképesség-növelő hatását – miszerint fokozza az agy és a végtagok vérellátását, ezáltal nő az oxigénellátottság – az emberek már ősidők óta ismerik. A ginkóból készült természetes gyógyhatású készítménynek nincs mellékhatása.

GinkgoBiloba

Jázmin

Ez a gyógynövény nemcsak nőgyógyászati szempontból hasznos – amellett, hogy görcsoldó és fájdalomcsillapító, valamint növeli a nemi vágyat, igen fontos hangulatjavító, frissítő hatása. Kimerültség, fáradtság esetén ajánlott fogyasztani, depresszió ellen is eséllyel veszi fel a harcot.

Nem ajánlott a terhesség korai szakaszában.

Gyömbér

Ez a göcsörtös növény számos panasz esetén bevethető, ám egyes hagyományok szerint a memória javítására is kiválóan alkalmas – nem hat azonban a központi idegrendszerre, tehát mellékhatásként nem lép fel álmosság, fáradtság.

Bazsalikom

Az emlékezőképesség gyengülése, szellemi fáradtság esetén segíthet a bazsalikom is. Ezt a fűszert párologtatással, bedörzsöléssel és fürdővízben is használhatjuk, de nem alkalmazható érzékeny bőrre, terhesség idején és epilepsziás betegnél.

bazsalikom

Zöld tea

A keletiek csodaitalának rendszeres fogyasztása nemcsak több krónikus betegség kialakulását előzheti meg, hanem szellemi serkentő is. Aki szeretné növelni szellemi teljesítőképességét és csökkenteni a fáradtságérzetét, igyon zöld teát. Van benne koffein, de míg a kávénál ez lökésszerűen szívódik fel a gyomorban, erős szívdobogást és ingerlékenységet okozva, a zöld teánál a felszívódás fokozatos.

citromfű

Citromfű

Más néven mézfű – Nyugtató hatással van az idegrendszerre: feszültség- és szorongásoldó.

Ginseng

A kínaiak embergyökérnek is hívják. Felfogásuk szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, fokozza a kreativitást – késlelteti a fáradtságérzetet és javítja a vitalitást, a stressztűrő képességet. Ezáltal fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, segít a testi-lelki levertség leküzdésében.

levendula

Levendula

Ez az illatos félcserje ugyancsak jótékony hatással van az idegrendszerre. Feszültség- és idegességoldó, nyugtató, segít áthangolódni a pozitív gondolkodásra – depresszió, mélabú, álmatlanság és hirtelen hangulatváltozások ellen bevethető, csökkenti a félelmet és az agressziót. Ellazít, kitisztítja az elmét, segít a lelki egyensúly visszaállításában. Kiváló migrén és az ideges fejfájások ellen, és jelentősen csökkenti a fáradtságot.

Koncentrációs problémák ellen hasznos lehet, ha összekeverünk háromféle teát: tegyünk az edénybe egy-egy teáskanállal ginkót,  ginseng-et és borsmentát. A keveréket 0,5 l forrásban lévő vízzel öntsük le, majd lefedve hagyjuk állni 5-10 percig. Leszűrve fogyasztandó, egy pohár reggel és egy pohár ebédidőben ajánlott.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.