Milyen természetes gyógymódok válnak be influenza ellen?

Már annyira benne vagyunk a járványban, hogy itt az idő utána járni annak is, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek az influenzás tünetek enyhítésére, hogy ne érjen felkészületlenül bennünket, ha a család minden tagja megbetegszik.

A legtöbb szülő idővel belátja, hogy minden óvintézkedés ellenére is szinte lehetetlen elkerülni a gyermekek megbetegedését. A közösségi élet, az időjárás és a nem minden esetben megfelelően betartott higiéniás “szabályok” mind-mind kedveznek a járványoknak és a vírusok terjedésének. Egy egészséges gyermek is átlagosan 3-4 alkalommal betegszik meg évente, náthás vagy influenzás tüneteket produkálva.

A patikák és drogériák polcain számos – többnyire vény nélkül kapható – tabletta, szirup vagy oldat található, amelyek mind a őszi-téli időszakra jellemző megbetegedéseket (nátha, influenza) hivatottak kezelni vagy enyhíteni. Ezek mellett azonban a természet is tartogat néhány alternatív lehetőséget a kellemetlen tünetek csillapítására, ezek segítségével pedig a kicsik is könnyebben birkóznak meg a vírusok okozta betegségekkel anélkül, hogy szervezetüket megterhelné az alkalmazásuk.

eukalipusz olaj

Eukaliptusz – orrdugulás és köhögés ellen

Az eukaliptusz olajat az azonos nevű fa leveliből vonják ki, és sikeresen alkalmazható a köhögés, torokfájás, orr- és homloküreg gyulladás és a hörghurut tüneteinek kezelésére. Ha a gyermek megfázott vagy influenzás, akkor keverj pár csepp olajat egy tál forró vízbe. Már pár perc inhalálás is igen sokat segíthet a légutak tisztulásában és a közérzetre is igen frissítően hat az eukaliptusz. A szoba párásításakor is érdemes használni, például egy fűtőtestre helyezett nedves törülközőre vagy egyenesen a párásító berendezésbe cseppentve egy kis illóolajat belőle.

Méz és citrom – torokfájásra és a gyors gyógyulás érdekében

Az emberek évezredek óta használnak mézet és citromot a megfázás tüneteinek enyhítésére. A méz méregtelenítő, immunerősítő és antioxidáns ereje kombinálva a citrom magas C-vitamin tartalmával és vírusölő, antibakteriális hatásával gyógyírt jelenthet a torokfájás enyhítésére. A méz és a citrom is veszít melegítés által az értékes összetevőiből, így ezeket sose keverd forró teába!

Mézet csak 1 évnél idősebb gyermeknek adj, mert allergiát és botulizmust (igen ritka, de veszélyes betegség) okozhat.

Fokhagyma – baktérium- és vírusölő csodaszer

A fokhagyma csodálatos antibiotikum, amely frissen és nyersen fogyasztva a leghatékonyabb. Nem csak az immunrendszer erősítése szempontjából hasznos, hanem vírus-, gomba- és baktériumölő hatása is kiemelkedő.

Naponta pár cikk fokhagyma elfogyasztása hozzájárul a nátha és az influenza kellemetlen tüneteinek megszüntetéséhez, valamint elősegíti a gyógyulás folyamatát is. Emellett jó hatással van a szívre és az érrendszerre, és akár a daganatos betegségek kialakulása ellen is hatásos lehet.

fokhagyma

Ginszeng és gyömbér – vissza az ősi gyökerekhez

A ginszeng fokozza a fehérvérsejtek termelődését, valamint serkenti a immunrendszer hatékony működését. Gyökerét évszázadok óta használják a Távol-Keleten – legfőképpen szellemi és fizikai erőnlétfokozó tulajdonsága miatt, de afrodiziákumként is ismert.

Az aromás gyömbér nem csak fűszer, hanem igazi gyógynövény is. Magas illóolaj tartalmának köszönhetően ez az ősi csodaszer kiváló görcsoldó és fájdalomcsillapító, valamint az emésztőrendszerre is jótékony hatással bír. Az influenzás időszakban leginkább immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt fogyasztják.

Cink – fontos ásványi anyag a baktériumok elleni harchoz

A megfázás korai szakaszában a cink segít lerövidíti a tünetek jelentkezésének idejét, így csökkenti a kellemetlen panaszokat. Táplálékkiegészítő formájában is szedheted (csak rövidebb ideig, mert túladagolható, és befolyásolhatja más anyagok felszívódását), de számos természetes forrás közül is választhatsz. Nagyobb mennyiségű cink található például a mandulában, a vörös húsokban, a májban, hüvelyesekben és a tojásban is.

Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a fehérvérsejtek termelődésében, amelyek a szervezet védelmét hivatottak ellátni.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index