Gluténmentes, egészséges finomságok – recepttel

A gluténérzékenység (cöliákia) napjainkban már könnyen kimutatható, és egyre több emberről derül ki, hogy e miatt az autoimmun betegség miatt élethosszig tartó diétát kell követniük.

Gluténmentes étrend

Becslések szerint 1:85 arányban érinti ez a fajta betegség az embereket. Ugyanakkor sok esetben ételintolerancia is állhat hasonló problémák mögött. Amíg a gluténérzékenység azonnali heves tünetekkel jár, az ételintolerancia jelei akár 2-3 nappal az elfogyasztott étel után is jelentkezhetnek. Ez a fajta betegség tehát egy kicsit nehezebben elcsíphető. Mindenesetre kimondható, hogy a gluténmentes étrendet folytató lakosság száma folyamatosan nő, ezt igazolja a gluténmentes termékek piacának folyamatos növekedése is.

A gluténérzékenyek számára (főleg a kezdőknek) az egyik legnehezebb feladat kitapasztalni, hogy a bázis alapanyagokat (liszteket) milyen arányban keverjék a különféle tésztaféleségekhez úgy, hogy jó állagot, és finom ízt kapjanak.

A bázis alapanyagok nem olcsók, ráadásul egy gluténmentes tésztához, legyen az egy sütemény, egy kenyér, vagy egy gyúrt tészta sok alapanyagra van szükség. Talán azért is alakult ki az a kép a gluténmentes étrendről, hogy drága: mert sokba kerülnek a bázis anyagok, és gyakran sikertelenek a próbálkozások. A kész kényelmi termékek pedig sok esetben többe kerülnek, mint a hagyományos búzalisztesek. A spórolás miatt ezért sokan választják az olcsóbb, keményítő alapú liszteket, késztermékeket, amik hosszú távon nem feltétlen tesznek jót a szervezetnek.

Szerencsre egyre többen felismerik a diéta ezen lehetséges veszélyét, és keresik a rostokban gazdag, a legmodernebb táplálkozási ajánlásoknak megfelelő termékeket. A gyártók is felismerték ezt az igényt, és egyre több rostokban gazdag, tudatosabban kifejlesztett termékkel igyekeznek kiszolgálni a piacot.

A modernebb lisztek, és termékek hozzávalóiban megtalálhatók a hajdinaliszt, kölesliszt, fehér rizsliszt helyett a barna rizsliszt, az amaránt, a cirok, a quinoa, és sok esetben az útifűmaghéj, a chia mag, és egyéb növényi rostok, amik biztosítják, hogy az elfogyasztott tésztaféleség lassabban szívódjon fel. Ezek az őrlemények ráadásul számos kedvező élettani hatással rendelkeznek, kezdve a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, mikroelemekkel, egészen a magas rosttartalomig.

glutenmentes

Amennyiben a diétázó – természetesen sok más szemponttal együtt – odafigyel arra, hogy kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag gabona alapú ételeket fogyasszon, nem csak a heves tünetei múlnak el, de általános közérzete is javul, feltöltődnek a vitamin és ásványi anyag raktárai is.

Az úgynevezett céllisztek már minden szárazanyagot tartalmaznak, amik a tökéletes sütemény, tészta elkészítéséhez szükségesek. Otthon már csak a folyadékokat, nedves hozzávalókat kell hozzájuk keverni. Nincs kevergetés, és sikertelen sütés. A Hadarik Rita gluténmentes céllisztek ráadásul kisebb kiszerelésben kaphatók, amik egy adag süteményhez elegendő lisztkeveréket tartalmaznak. Így maradék sincs. Ezekben a lisztekben már a térfogatnövelő szer, a rostok, bizonyos esetekben a fűszerek, vagy olyan extrák is benne vannak, mint a fűszerek, vagy éppen a csokicsepp, kivéve a cukor, mert vannak, akiknek a cukrot is kerülniük kell. Ha a hozzávalókat egyenként kellene megvásárolni egy adag süteményhez, akkor valóban sok ezer forint ott maradna a boltban. Így viszont csak azért fizet a diétázó, ami egy adaghoz szükséges. A kevésbé gyakorlott háziasszonyok is sikerrel járnak így, mert 10-15 perc alatt össze tudnak dobni egy süteményt anélkül, hogy kudarc érné őket.

zsályás pogácsa

Gluténmentes zsályás, túrós pogácsa recept – Hadarik Rita ajánlásával

Hozzávalók 25-35 darabhoz:

Az élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk 100 ml meleg vízben.
A vajat felolvasztjuk, és megpirítjuk benne enyhén a finomra vágott zsályát.
1 tojást kettéválasztunk, a sárgáját félretesszük a pogácsák lekenéséhez.
A lisztkeveréket egy tálba tesszük, hozzáadunk még egy kis sót, mert jelentős mennyiségű túró kerül bele, ami még kíván egy kis sót. Összekeverjük.
A liszthez adjuk a túrót, az élesztős vizet, a zsályás vajat, 1 egész tojást, és a másik tojás fehérjét.
Egy szilikonos lapáttal alaposan összekeverjük (vagy robotgép spiráljával).
10 percre hűtőbe tesszük a tésztát, ezt követően szépen nyújthatóvá válik.
Két sütőpapír között kb. 2,5-3 cm magasra nyújtjuk a tésztát. Egy késsel irdaljuk be vékonyan.
Ha 3 cm-es szaggatóval dolgozunk 30-35 db, ha 5 cm átmérőjűvel, akkor kb. 25 db pogácsánk lesz.

TIPP:

A pogácsaszaggatókat mártsuk rizslisztbe, így könnyebb lesz szaggatni. A kiszaggatott pogácsát a tenyerünk éle között sodorjuk meg, így magasabb lesz.
A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük át egy kis vízzel elkevert tojássárgával, majd kelesszük 30 percet.
180 fokos előmelegített, légkeveréses sütőben süssük aranybarnára. A kicsiket kb. 20 percig, a nagyobbakat kb. 25 percig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index