„Túlzásba vihettem az evést, az edzést”

25-34 év közötti nő vagyok. Májfájdalmakra lettem figyelmes, de orvosi módszerekkel semmit sem lehetett kimutatni – ezért magamra hagyatkoztam. Nemcsak testi-, hanem lelki szinten is orvosolnom kellett a problémámat, mely érzésem szerint a csalfa képzetek, az irreális célok elérésébe ölt energiák is okozhattak. Ilyen a túlzott édességfogyasztás, tökéletes alakra áhítozás, miközben az egészséggel kevésbé törődtem, a mértéktelen aerobikedzés – hangos zenére, mely közben nehéz odafigyelni arra, mikor is fáradunk el igazából, mennyire erőltetjük meg magunkat.

Az élet minden területére kiterjedő változásra volt szükségem ahhoz, hogy elmondhassam, jól érzem magam a bőrömben. Először elhagytam étrendemből a tejtermékeket, de évek kellettek hozzá, hogy teljesen tünetmentes legyek. Ezután kivontam az étrendemből a cukrot és a fehérlisztet is. Egy ideig vegetáriánus voltam, de mivel már így is kevesebb dolgot ettem, valamint sportolok, úgy döntöttem, eszem csirkét és halat. Elképzelhető, hogy a közeljövőben ezen a téren is változtatok, ugyanis a húsban levő nyomelemeket pótolni kell – ennek szeretnék minél jobban utánajárni, feltérképezni.

A májfájdalmak számos dologból adódhatnak – jegyzi meg a szerkesztő. Májkárosító hatása lehet a természetes májmérgeknek, mint amilyenek penészes ételek, a mérges gombák– ezek súlyos, esetenként halálos májkárosodással is végződhetnek, de ilyen okokból szerencsére ritkán alakul ki májkárosodás. Okozhatják mezőgazdasági szerek, szerves oldószerek, festékek, permetező anyagok.

máj1

A gyógyszerek szintén hozzájárulhatnak a májkárosodás kialakulásához, sok esetben alkalmi károsodásról van szó azonban, mely ahhoz képest nem számít jelentős kockázatnak, hogy kezeli a betegséget. Bizonyos gyógyszereknél, melyeket viszont csak orvosi felügyelet és a máj működésének ellenőrzése mellett lehet szedni, jelentős kockázattal járhatnak a májra nézve – jegyzi meg a szerkesztő.

A májbetegségek többségét az alkoholfogyasztás okozza, de a hajlam öröklődik is a betegségre. Sokszor fordul elő, hogy együttesen vannak jelen azon tényezők, melyek kiváltják a károsodást. Egyszerre áll fenn például munkahelyi-, környezeti tényező vagy valamilyen gyógyszer hatása, plusz mellette több alkoholt is fogyaszt az illető.

A mérgező anyagok mellett kórokozók, elsősorban vírusok okozhatnak heveny májgyulladást. A májbetegségek általában gyengeség érzettel, fáradtsággal, tompasággal járnak, az illetőnek nem jó a közérzete, gondolkodását lassúnak érzékeli. Hányingerrel, hőemelkedéssel küzdhet, de a sötét színű vizelet is jellemző, később a bőr és a szemfehérje elsárgásodik. A máj betegséggel küzdők tompa fájdalmat tapasztalnak a máj tájékán, ám ez a fájdalom nemcsak májprobléma tünete lehet – több, más okból is érezhetünk ugyanitt fájdalmat. Mindenesetre az enyhe, jelentősnek nem tűnő fájdalomra is érdemes odafigyelni, mert súlyos betegség állhat a háttérben – jegyzi meg a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj