Nem eszik a babám: kivannak az idegeim a sok sírástól

Egy 9 hónapos baba édesanyja vagyok. Igen nagy problémám, hogy a gyermekem nem nagyon akar enni. Eszik naponta öt alkalommal, de sokszor ordít közben. Furcsa, hogy még ha sírva is, de azért eszik az ételből. Ma már a tápszer, tejpép mellett főzeléket és gyümölcsöket is kap.

A babámnak a foga is jön, lehet ez is oka az egésznek. Órákba telik, mire lecsillapodik, de sajnos a sok sírástól már az én idegeim is kezdenek kikészülni…

Az étvágytalanság gyermekkorban többféle okra vezethető vissza. Valóban nem ritka, hogy már egy kisbaba is küzd ezzel. Van, amelyik kicsinél csak rövidebb ideig tart a probléma, de olyan is, akinél elhúzódik – jegyzi meg a szerkesztő.

Sokszor előfordul, hogy a babát annyira leköti a körülötte levő környezet, hogy egyszerűen nincs kedve evéssel tölteni az időt. Mivel még most fedeznek fel új ízeket, különféle állagú ételeket, ezek sincsenek mindig az ínyükre. Képesek egy nap meginni másfél liter tejet, de mást nem kívánnak.

Étvágytalanságot okozhat valamilyen újszülöttkori vagy csecsemőkorban kialakult fertőzés. Lehet a babának vesemedence-gyulladása, húgyúti fertőzése. A gyermeknek lehet látens középfülgyulladása is. Vashiánnyal és vérszegénységgel is küzdhet, melyek felelősek lehetnek az étvágytalanságért – ilyenkor a baba még fáradékony is – jegyzi meg a szerkesztő.

shutterstock_33974866

Lehetséges, hogy a nehézkes evés hátterében valamilyen családi konfliktus, trauma áll (sokszor probléma a testvér világra jötte). De sajnos nem zárható ki, hogy a csecsemőnek vesebetegsége vagy szívbetegsége van, ezek a krónikus betegségek szintén azt okozzák, hogy nem eszik szívesen. Fejlődési zavar, mely a gyermeknél veleszületett és az ajak vagy a szájpad területét érinti, szintén ok lehet.

A fenti esetben viszont nagy az esélye, hogy a fogzás miatt sír annyit a csecsemő és ez az oka az étvágytalanságnak.

Nemcsak az első fogakkal lehet ilyenkor gond, a többi fog előbújása is komoly tüneteket produkálhat – sajnos nem tudni biztosan, hogy egyszerre hány fog bújik elő, mennyi idő ez és hogyan hat majd a babára, mennyire viseli őt meg. Egyik gyermek sem teljesen egyforma. Jellemzően azonban a fogzás idején a kicsik nem esznek sem úgy, mint korábban, sem annyit. Valamit szeretnek rágcsálni, a feszítő érzés enyhítése végett, de a szívóhatás például, amit a cumisüveges etetésnél kell kifejteniük, kellemetlenebbül érinti őket.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj