Hamar túl lettem a rosszulléten – Hányinger megoldása

Rájöttem arra, hogyan lehet gyorsan, könnyen és hatásosan kezelni a hányingert. Nekem legalábbis bevált. Érdemes ilyenkor egyszerű ételeket enni, kekszet, ropit például. A rágós és nehezen emészthető dolgokat el kell kerülni, gumicukrot se javasolnék. Lehet rágózni, a mentolos nekem segített. Reggel egy citromos-mézes teát fogyasztottam el háztartási keksszel, majd elkezdtem rágózni és fél óra múlva jobban lettem. Nagyjából 30 perc volt a megoldás időtartama.

A hányingert a nem elég alvásnak, a kevés friss levegőnek tulajdonítom, mert a kimerültség is okozhatja a problémát…

Nem sokan vannak, akik még sosem szembesültek a hányinger kellemetlen érzésével. Ha egyszerűbb okokról van szó, a hányinger és a hányás nem súlyos, akkor magától is elmúlik – jegyzi meg a szerkesztő.

A hányingert okozhatja, ha túl sok ételt- vagy alkoholt fogyasztottunk, gyomorizgalom vagy migrén áll fenn, ételmérgezést, esetleg gyomorfertőzést kaptunk. A hányinger és hányás hátterében azonban komolyabb kórok, emésztőrendszeri-, urológiai, szív- és érrendszeri betegségek is állhatnak. Így például reflux betegség, tumor, achalázia (nem megfelelő a nyelőcső perisztaltikája). Lehet szó gyomornyálkahártya-gyulladásról, gyomorfekélyről, nyombélfekélyről, gastroparesis-ről, mely gyakori cukorbetegeknél. A hashártyagyulladás és vakbélgyulladás ugyancsak jár hányingerrel, hányással. A májgyulladás, májcirrózis, az epehólyag-gyulladás, az epekő, az epe kólika, hasnyálmirigy-gyulladás szintén hányingert és hányást okoz. Az Addison-kór (mellékvese alulműködés) szintén járhat hányással.

Ha a hányinger ismeretlen eredetű, magas vérnyomásra is gyanakodhatunk – jegyzi meg a szerkesztő. De ha hirtelen leesik a vérnyomás, az is okozhat hányingert és hányást. A migrén, valamint a belső fül betegsége, mely szédüléssel jár, ugyancsak oka lehet a hányingernek.

A hányinger lehet gyógyszerek mellékhatása, de érzéstelenítés után is előfordul gyermekeknél. Ételintolerancia sokszor okozhatja a hányingert és a hányást, ezért érdemes utánanézni, mi az, amit nem tolerál a szervezetünk.

A hányinger mögött ugyanakkor lelki okok is meghúzódhatnak – teszi hozzá a szerkesztő. Ahogyan a vizsgák előtt, a félelem, a szorongás kiválthatja a hányingert. De a stressz, a sokk, a kimerültség és a nagyon negatív érzelmek is előidézhetik.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj