Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható a konyhában

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők levendula felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit hogyan készíthetünk el belőle házilag!

 

Fotó: Tihanyi Levendula Manufaktúra

 

 

Hosszú szárral érdemes leszedni a levendulát

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.

  • A gasztronómia világában ​a növény virágát és​ a ​levelét​ ​​is ​használják, mivel a levendula kiváló fűszernövény. ​(Az illóolaj készítéséhez viszont a növény egész szárát használják. Aratás után a növény szára bekerül a lepárló üstökbe és vízgőz desztillációval kinyerik az illóolajat, mely elsősorban nyugtató, fertőtlenítő, gombaölő hatású.)
  • A növényt még teljes elnyílás​​ ​előtti állapotában érdemes ​leszedni​, ​mert így a​ virága könnyen ​”le​morzsolható​”.​
  • Fontos az is, hogy hosszú szárral érdemes leszedni, mert azzal visszavágjuk a növényt is​, és a szárról ​leszedhető a levele és a virága​, mely hasznosítható a konyhában.
  • Főzés és sütés felhasználása előtt a növényt​ érdemes leöblíteni.

A ​konyhában felhasznált ​levendula lehet friss és szárított is​:​ a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

Nyalóka, házi cukor, salátaöntet, a sor végtelen

Ha maradunk a konyhai felhasználásnál, akkor széles a paletta: számtalan ételt és italt készítenek levendula felhasználásával.

  • lekvárt, zseléket készíthetünk belőle, de akár hozzápárosíthatjuk pl.: eper és a sárgabarack lekvárokhoz is
  • szörpként a levendulának igazi frissítő hatása van
  • szirupként a levendulából nyáron limonádé készíthető, de akár ízesíthető vele a kávé vagy meglocsolható az amerikai palacsinta is
  • nagyszerű kisfröccs is készíthető vele, mely igazi nyári szomjoltó
  • tökéletes az ízharmónia csokoládékba és bonbonokba főzve
  • édességként gyerekek kedvence lehet a levendulás nyalóka ás a fagylalt
  • virágából főzhetünk teát vagy gyógynövényes teák komponenseként hasznosíthatjuk
  • süthetünk például linzeres kekszeket, melyeknek díszítése lehet a levendula
  • főznek levendulás sört, de népszerűek a gyümölcspálinkák levendulakivonattal ízesítve
  • salátaöntetként és ételízesítőként ínyencek is kipróbálhatják: a friss vagy szárított virágot jól zárható üvegbe tesszük és hozzáöntünk olívaolajat vagy almaecetet
  • levendulás mézeskalács süthető, cukorszirupos dekorációval
  • húsokhoz és halakhoz is remek párosítás vagy akár egy provence-i fűszerkeverék részeként, kifejezetten ajánlott mediterrán ragukhoz, vagy például mézes kacsamellhez
  • szárítva, fűszerként rozmaringgal és kakukkfűvel jól harmonizál
  • házi levenduláscukor készíthető, ha egy üveg porcukorba vagy kristálycukorba helyezünk egy szálat

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni.  A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.

És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.

levendula-alvást segítő gyógynövények, levendula, levendula felhasználása

Egy különleges hűsítő aperitif

 

A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe.

Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg.

Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi)

jégkockát!

A nyár kincsei egy zamatos frissítőben

 

  • Elkészítés: 10 perc
  • Adag: 4 személy
  • 600 g görögdinnye
  • 6 cl levendula szirup
  • 4 cl muskotályos bor
  • 200 gr eper
  • 1 leveseskanál friss levendula virág

Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral.

Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá.

Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le.

Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!

levendula virág, levendula

Levendulaszirup készítése

 

  • 1 rész víz
  • 2 rész cukor
  • 1/4 csésze friss levendulavirág

Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk.

Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

levendula, levendulás sütemény, levendula felhasználása

A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula

 

  • 10-20 szál levendula
  • 1 db tojás fehérjéje
  • 1 ek víz
  • 2 ek finom kristálycukor vagy porcukor

A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük.

A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor.

A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget.

Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és

napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.

Levendula, levendula felhasználása

A Tihanyi Levendula Manufaktúráról

A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy célunk, küldetésünk van a világban és az megtalál bennünket, ha itt az ideje. Ha megértünk rá…velünk így történt, mikor ránk talált a tihanyi levendula és Bittera Gyula története.

Utunk állomásai:
A Levendula Kézműves Ajándékbolt és a Levendula Galéria megnyitása, melyek méltó helyet adnak az általunk készített termékeknek, kiszolgálva a fogyasztói igényességet.
A Manufaktúra megvalósítása, ahol ezek a termékcsaládok megszülethetnek, és az Online boltunk elindítása.
A Bittera Gyula Alapítvány létrehozása.

Forrás: Napidoktor.hu