Ne legyen több gyom! – Így ismerjük fel és kezeljük őket! 3.

Kinek kellene őket bemutatni? A gyomok kellemetlen növények, melyek bár olykor szépek látványnak, kertünk összképét rontják és kártékonyak lehetnek. Íme egy kis segítség, hogy beazonosítsuk őket!

A gyomok mindenütt ott vannak. Senkinek sem kell őket bemutatni, épp eleget szembesülünk velük a szépen rendben tartott kertben is. Az sem újdonság, hogy nehéz tőlük beszabadulni. Hogyan azonosítsuk be és távolítsuk el őket biztonságosan?

Selyemmályva

Széleslevelű évelő növény. Több mint 1 méter magas lehet, 90 cm széles. Termékeny, napos tájon, zöld területeken növekszik. Nagyméretű, bársonyos, szív alakú levelei vannak, melyek széltében 25 cm hosszúak. Nyáron sárga virágok díszítik a növényt. Tőzeggel, talajtakaróval megelőzhetjük jelentkezését, vagy alkalmazzunk preemergens gyomirtó tavasszal. Kihúzogathatjuk kézzel a földből, vagy használjunk irtására posztemergens gyomirtó szert.

selyemályva

Vad ibolya

Széleslevelű évelő. 15 cm magas és ugyanennyi széles. Árnyékos gyepen, tájon és kerti területeken nő, beborítja szív alakú leveleivel és lila virágaival késő tavasszal a talajt. Tavasszal könnyen meggátolhatjuk növekedését mulcs leszórásával. A növényt kézzel lehet kihúzni vagy lefújhatjuk posztemergens gyomirtóval tavasszal vagy ősszel. Érdemes tudni, hogy a vad ibolyát sok helyen nevelik és díszként használják árnyas kertekben.

wild violet

Keserűfű

Széleslevelű évelő. Nagyjából 106 cm magas és 76 cm széles. Napos helyeken, kertekben él meg leginkább. Álló növény, tavasszal és ősszel rózsaszín és fehér virágokat hoz, melyekhez lándzsa alakú levelek társulnak. A kert területét borítsuk be tőzeggel tavasszal, így gátoljuk megjelenésüket. Kézzel vegyük ki a gyomot a földből, vagy ha már nő, tegyünk rá posztemergens gyomirtó szert.

keserűfű2

Tarackbúza

Széleslevelű évelő. Kb. 60 cm magas és széles. Napos tájon és kertekben érzi legjobban magát. Szabdalt, szőrös levelekkel rendelkezik és nyáron kis, fehér, margaréta alakú virágokkal. Használjunk talajtakarót vagy preemergens gyomirtót tavasszal, hogy megakadályozzuk növekedését. Ha mégis kinő, akkor kézzel húzogathatjuk ki vagy kezelhetjük posztemergens gyomirtó szerrel.

tarackbúza

Disznóparéj

Széleslevelű évelő növény. Több mint 1 méter magas lehet és 60 cm széles. Napos tájakon, kertekben nő leginkább. Magas növény, egy nagy főgyökérrel, szőrös megjelenésű, zöld fürtös virágokkal.

A kertbe lefektetett tőzeggel meggátolhatjuk növekedését, de tavasszal a preemergens gyomirtó alkalmazása is hasznos. A gyom kézzel húzogatható ki, vagy befújható posztemergens gyomirtó szerrel.

pigweed

Mezei aszat

Szintén széleslevelű évelő. 1,8 m magas lehet és 90 cm széles. A napos táj, gyep, kert a kedvenc helye. Tüskés, szürkés-zöld levelei vannak és lila virágai. Tőzeggel letakarva a talajt megelőzhetjük e gyom terjedését, vagy azzal, ha posztemergens gyomirtót alkalmazunk a pázsiton tavasszal vagy ősszel. Kiáshatjuk kézzel is.

Jó tudni, hogy ennek a gyomnak kiterjedt gyökérzete van, így számos irányba ágazhat el a fő növény.

kanada thistle

Karmazsinbogyó

Ez a széleslevelű évelő növény akár 3 méter magasra is nőhet, de csak 60 cm széles. A napos tájat, kertet kedveli. Világoszöld levelei mellett fehér virágfürtök és sötétlila bogyók jellemzik. Meggátolni a növekedését ugyancsak mély rétegben lerakott mulccsal lehet. Ha mégis megjelenik, akkor kézzel ki lehet húzni a növényt vagy kezelni kell gyomirtó szerrel.

karmazsin bogyó

Mérges szömörce

Széleslevelű évelő. 4,5 méter magas lehet és ugyanennyi széles. A napos és árnyékos tájat, kertet egyaránt szereti. Levelei három különböző irányba álló részből állnak, zöld bogyók lógnak róla fürtökben. Növekedését megelőzhetjük tőzeg alkalmazásával a talajon, illetve ha már megjelenik, vegyük ki kézzel vagy kezeljük gyomirtó szerrel.

Érdemes tudni, hogy a növény olajokat tartalmaz, amelyek komoly allergiás bőrreakciót okozhatnak egyes embereknél, ha megérintik őket. Az olaj még a halott leveleken is megtalálható.  Sőt, ha elégetik a növényt, a levegőből is beszívható.

poison ivy

Fekete csucsor

Széleslevelű évelő. Kb. 60 cm magas és ugyanennyi széles növény. Napon és árnyékban egyaránt megél, de a gazdag talajt kedveli. Bokros vagy felfelé mászó típus, fehér és lila virágokkal, valamint piros vagy lila gyümölcsökkel.

Megelőzéséhez alkalmazzunk talajtakarást a kertben; kivehető kézzel, ha el akarjuk távolítani, vagy kezelnünk kell posztemergens herbiciddel.

Nagyon fontos! A növénynek minden része, beleértve a gyümölcsét is, mérgező!

fekete csucsor

Fekete lucerna

Széleslevelű éves vagy rövid életű évelő növény. 30-60 cm magas, 30 cm széles. Száraz, szegényes talajban is kitűnően megél teljes napsütésben. Lóhere típusú levelei mellé kis, sárga virágok társulnak. Ha el akarjuk kerülni megjelenését, mulccsal szórjuk le a kertet. Vegyük ki kézzel a már meglevő gyomot, vagy használjunk posztemergens gyomirtó szert. Jó megoldás, ha – mivel a növény a szárazat szereti – nedvesen tartjuk a talajt és szerves anyaggal (pl. komposzttal) is gazdagítjuk.

lucerna

A cikket folytatjuk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.