Hogyan tegyünk rendet trükkösen és gyorsan?

Amikor sokadszorra áll feje tetején a lakás és soha nincs rá időnk, hogy tökéletes rendet tegyünk, nem árt elgondolkodni azon, miként szervezzük másként a dolgokat.

Azonosítsuk a fő „rendetlenség pontokat” otthonunkban és az okot, amiért jelen vannak!

Senki sem szeret állandó rendetlenségben élni, a környezet kihat a lelkivilágunkra is. Ám nem könnyű a mindennapokban tökéletes rendet tartani, különösen, ha a család többi tagja is fittyet hány arra, minek mi a pontos helye. Lássuk, miként járulhatnánk hozzá ahhoz, hogy környezetünk szebb és rendezettebb legyen! Találjuk meg azokat a pontokat, ahol a leginkább összegyűlnek a holmik!

1.Előszoba

Itt aztán minden van, az esőkabáttól a pénztárcán át a hátizsákig és a tornafelszerelésig.

eloszoba

Mit jelent? A családtagokban nincs meg a késztetés arra, hogy először elrakják az adott dolgot, amikor hazaérnek és csak ezután váltsanak egy másik tevékenységre. Csupán ledobják a holmit, amikor beérnek az ajtón.

Megoldás: csak azokat a dolgokat tartsuk az előszobában, amelyek már készek az indulásra. Tekintsünk úgy a helyiségre, mint egy ugródeszkára vagy egy menzás ebédlőasztalra. A falfelületen legyen elég akasztó és polc, hogy a szükséges holmikat oda lehessen rakni. Egy mutatós szekrénykében vagy polcokra helyezett dobozokban az éppen nem használt sapkák, kalapok, kesztyűk, cipők is elférnek. A sportolásra használt ruha helye pedig a fürdőszobában van, hiszen általában átizzadt. A felszerelés mehet a spájzba vagy a garázsba is!

2.Kamra

Számos dolog fér el itt, a kekszektől a műzliszeleteken át a nagy kiszerelésben kapható ketchupig, még ha nehezebb is megtalálni, amit keresünk. Csakhogy ha nagy a káosz, még meg is feledkezhetünk egyes dolgokról, s aztán kénytelenek leszünk kidobni.

kamra

Mit jelent? Olyan vásárlók vagyunk, aki nemcsak azért vásárol, mert valami feltétlenül kell – olykor nem tudunk ellenállni egy jó kis akciónak és többet veszünk meg ugyanabból az áruból. Megvesszük azt is, amiről úgy hisszük, hogy majd megesszük, de erre sosem kerül sor.

Megoldás: válogassuk át a kamra tartalmát! Nézzük meg minden áru lejárati idejét és dobjuk ki, amit már nem tudunk használni. Akár a zöldségesnél, csoportosítsuk az élelmiszereket típusuk szerint és címkézzük fel a polcokat. Ami egymáshoz illik – így a sütéshez szükséges dolgok -, az mehet egy helyre, például egy nagyobbacska kosárba. Spagetti szószt se vegyünk addig, amíg a már meglevő üvegeket el nem használtuk!

3.Levéldömping

Talán csak bedobjuk a leveleket egy dobozba, amikor megérkezünk, vagy berakjuk a fiókba. Mindegy, hogyan, de egyre csak gyűlnek, s bizony előfordul, hogy emiatt elmulasztunk befizetni egy számlát vagy adót, elmaradnak a fontos dolgok.

Mit jelent? A levelek halmozása általában együtt jár a döntések halogatásával. El kell határoznunk, melyikkel mit csinálunk, ami időbe telik.

Megoldás: készítsünk elő külön rekeszeket a különféle leveleknek és rendszerezzük őket. A fontos befizetnivalók kerüljenek más helyre. Nyissuk ki a borítékot, amikor megkaptuk és döntsük el, mi a teendő vele. Egyszerű módszer az is, ha a számlákat online fizetjük – de egyéb információkat is kaphatunk az interneten ahelyett, hogy kipostázzák nekünk. Ha egy katalógust azért tartogatunk, mert kell belőle valami, fotózzuk le inkább az oldalt és ne tartogassuk az egész lapot.

4.A hűtőszekrény ajtaja

A hűtő ajtaján számos dolog gyűlhet össze, kezdve a mini naptártól a telefonlistákig, kuponoktól a gyerekrajzokig. Természetesen nem hiányoznak a hűtőmágnesek és egyéb dolgok sem, amelyekre emlékeznünk kell. Egy átlagos hűtőszekrényen akár 52 apró tárgy is lehet, beborítva a felület 90 százalékát.

hutoajto

Mit jelent? Arra használjuk a hűtő ajtaját, hogy megjegyeztessünk a családdal információkat, teendőket. Ám ha túl sok van rajta, valójában észre se lehet venni a fontosabbakat.

Megoldás: tegyük a teendőket jól láthatóvá! Nem kell mindennek ott lennie. Vegyünk le előszöris mindent és csak azt tartsuk meg, ami tényleg lényeges. Az olyan emlékeztetőket, mint például, hogy valamiért el kell menni a tisztítóba, inkább a pénztárcánkban vagy az autóban tároljuk jól látható helyen.

5.Fürdőszoba

A fürdő is egy kiváló hely arra, hogy mindent felhalmozzunk: fogkeféket, tusfürdőket, samponokat, bőrápoló termékeket, sminkkészleteket.

furdoszoba

Mit jelent? Maximalisták vagyunk, aki állandóan keresgéli a jobb termékeket, vagy szeret kipróbálni új dolgokat, esetleg nem tud ellenállni az ajándékkal járó akcióknak.

Megoldás: egyszerre senki sem használ több terméket ugyanabból a típusból. Például minden személynek csak egy tusfürdő legyen kitéve, amelyik éppen aktuális vagy a legkedveltebb. Kapjon mindenki egy-egy kosarat és abba rakosgassa a saját holmiját – majd tegye be a szekrénybe, a mosdón csak a legfontosabb dolgokat tartsuk, amelyeket szükséges gyorsan elérnünk. Legyen az a szabály, hogy senki sem nyit fel egy új sampont addig, amíg az előzőt el nem használta!

6.Garázs

Az emberek többsége ide rakja be azt is, amit nem tud hová tenni. Számos garázs úgy meg van tömve, hogy jóformán alig jut hely az autónak. Nagy dobozokkal vagyunk tele, hűtővel, ami már régi, de még jó lesz extra dolgok tárolására, ünnepi dekorációkkal, ritkán használt sportfelszerelésekkel, barkácsoló készlettel.

garazs

Mit jelent? Hajlamosak vagyunk raktározni mindent, amire még szükség lehet. Olyan hobbikat is betervezünk, amit aztán mégsem űzünk. Majd pedig elhatározzuk, hogy ha a felszerelés nem kell, majd eladjuk a neten…

Megoldás: előszöris, amit nem használunk már, annak valóban találjunk új gazdát. Ha nem vagyunk biztosak abban, kell-e még az a valami, tegyük dobozba, ragasszuk le celluxszal és írjunk rá egy dátumot – s ha 18 hónapig ezt követően elő sem vesszük, ettől is váljunk meg.

A különféle kellékeknek szereljünk fel polcokat. Ha szeretnénk kipróbálni egy új hobbit, először inkább kölcsönözzünk felszerelést, míg nem tudjuk, tetszik-e majd egyáltalán a dolog. A dekorációkat pedig módjával vásároljuk – megfontolva, hogy van-e nekik kellő hely.

7.A szeretett fiók

Mindenkinek van egy fiókja, amelyben aprócska dolgokat tárol, melyektől nem tud megválni. Sőt, lehet, hogy minden szobában létezik ilyen fiók, benne elemekkel, szülinapos gyertyákkal, kóbor gombokkal, különböző országokból származó érmékkel, bélyegekkel, nyugtákkal, SIM kártyákkal, radírgumival…

Mit jelent? Ez teljesen normális!

Megoldás: nem kell megszabadulnunk ezektől a holmiktól, de érdemes a fiókot is rendszerezni. A hasonló eszközöket csoportosítsuk egy helyre a fiókban, mégpedig úgy, hogy kisméretű nyitott dobozokat vagy műanyag tartókat rakunk bele és ebben tároljuk őket. Ami már nem kell – lejárt kuponok például –, dobjuk ki. A csoportosítást még a lurkókra is rábízhatjuk, érdekes szórakozás lehet számukra egy esős napon…

8.Gyerekszoba

Babák a kanapén, könyvek a fürdőben, vonatsínek a folyosón…Miután a gyermekek (és barátaik) játszottak velük, nem rakják a helyükre, így aztán minden ott van, ahol hagyták.

gyerekszoba

Mit jelent? Vagy képesek vagyunk átlátni a káoszon, vagy mi magunk szoktuk felszedegetni idővel a dolgokat a gyermekek után. Az is lehet, hogy a lurkó azért nem tesz el semmit, mert tőlünk is ezt látja. Vagy valóban túlságosa sok játékot veszünk!

Megoldás: rendszerezzük a játékbirodalmat és „foglaljuk vissza” a felnőtt területeket. Egyes szobák legyenek játékmentesek. Ha a gyerek beviszi őket, kobozzuk el és csak valamilyen segítség – például házimunka – árán szerezheti vissza! Legyen az a szabály, hogy amíg egy játékot el nem pakol(nak), addig az újat nem lehet elővenni.

Legyünk példamutató szülők. Lássa a gyermek, hogy mi is eltakarítunk mindent magunk után. Egyszerre csak egy dolgot használjunk, például fürdéshez egy vagy két játékot vigyünk be a kádba.

Forrás: Napidoktor.hu