Bográcsozzunk!

A betyárok a pusztában gyakran főztek maguknak bográcsban. Amikor egy ifjoncot megkínáltak az egytál étellel, és megkérdezték tőle, hogy ízlik-e neki, teli szájjal csak annyit tudott mondani: “Öhöm!” Innen az elnevezés.

És az Öhöm valóban nagyon finom, laktató étel, ami nem igényel különösebb fűszerezést, mert a szabadban elkészült ételek füstöt íze pótolja az ételízesítőket. Érdemes kipróbálni!

Hogyan készítsünk öhöm-öt?

Hozzávalók:

  • Fél kg burgonya
  • 25 dkg lebbencs tészta
  • 20 dkg húsos szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 1 ek pirospaprika

1_original

Az Öhöm elkészítése

A szalonnát apró kockákra vágjuk és a bográcsban félig kiolvasztjuk. Sárgára pirítjuk rajta a lebbencstésztát, majd az apróra vágott hagymát is. Meghintjük a paprikával, majd beledobjuk a felkockázott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Kis lángon – időnként megrázogatva bográcsot, nem keverve – addig főzzük, amíg össze nem áll. Akkor jó, ha a bográcsban rázogatva egyben meg tudjuk fordítani.

Forrás: