A depresszió és a csoki evés

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedő betegek az elfogyasztott mennyiség betegségük súlyosságával növekszik.

Kutatásunk megerősítette azt a régóta uralkodó feltételezést, hogy az emberek előszeretettel esznek csokoládét, amikor rossz kedélyállapotban vannak.- állítja Dr. Beatrice Golomb, a San Diego-i Kalifornia Egyetem kutatója, az Archives of Internal Medicine folyóiratban megjelenő tanulmány társszerzője.

A kutatók körülbelül 1000 felnőtt esetében vizsgálták a csokoládéfogyasztást és a kedélyállapotot, akik nem szedtek antidepresszáns gyógyszereket, és nem szenvedtek szívbetegségekben illetve cukorbetegségben. Az alanyokat arról kérdezték, mennyi csokoládét fogyasztanak hetente. Depressziójuk szintjét az Epidemiológiai Kutatási Központ Depresszióskála (CES-D) alapján értékelték.

Foto:123rf.com

A kutatásból az derült ki, hogy a legmagasabb értékekkel rendelkező vizsgálati alanyok, vagyis azok, akik a legdepressziósabbak, majdnem 12 adag (kb. 28 gramm/adag) csokoládét fogyasztottak havonta, szemben a depressziós tüneteket nem mutató alanyok esetében mért havi öt adaggal. A mérsékelten depressziós alanyok havonta nyolc adag csokoládét fogyasztottak. A vizsgálatban nem tettek különbséget a tej- illetve étcsokoládé között.

Fot:123rf.com

Az eredményeket nem magyarázza a koffein, a zsír, a szénhidrát vagy az energiabevitel általános növekedése, ami azt jelenti, hogy az eredmények csak a csokoládéra vonatkoznak.- hangsúlyozta Golomb.

A depressziós és a depresszióban nem szenvedő alanyok között más antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, például a hal, a kávé, a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásában sem mutattak ki eltérést. A kutatók szerint további vizsgálatokra lesz szükség annak meghatározásához, mi lehet az összefüggés alapja, illetve okként vagy gyógyírként milyen szerepet játszhat a csokoládé a depresszióban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index