Rossz (fitnesz)társaság!

Egy könyv szerint nem előnyös, ha valaki kizárólag a fogyás miatt kezd edzésbe. A bakancsos túrától a step aerobicon és a jógán át a küzdősportokig elárasztják a nőket a különböző edzésmódszerek.

A fitneszipar a médiával karöltve sulykolja bele mindenkibe a fiatalos, vékony és erős nő ideálját.

Pirkko Markula, az Albertai Egyetem szociokultúrával foglakozó tudósa Nők és sport: a test, az egészség és a fogyasztói lét című könyvében a hölgyek és a testedzés összetett kapcsolatával foglalkozik. Műve egy időben jelent meg a Kanadai Egészségügyi Felmérés legújabb aggasztó eredményével, amely szerint a nők még a férfiaknál is kevesebbet sportolnak: mindössze 14 százalékuk teljesíti az ajánlott heti 150 perces legalább mérsékelt mozgást.

közös edzés

Markula szerint nem előnyös, ha valaki kizárólag a fogyás miatt kezd edzésbe. „A nőknek azt mondjuk, azért mozogjanak, hogy jól nézzenek ki, jól érezzék magukat, és egészségesek legyenek.” A hízásfóbiában szenvedő hölgyek számára azonban a súlycsökkenés elhomályosítja a sport többi jótékony hatását.

A könyv szerint a fitneszcégek is felelőssé tehetőek azért, hogy sokan idegenkednek a mozgástól. „Ez az iparág az elhízás elítélésére és az attól való rettegésre épít. Ilyen környezetben a nők inkább értéktelennek érzik magukat ahelyett, hogy olyan magabiztosságok kapnának, amelyből erőt meríthetnek. Amikor csupán a jó külső elérése miatt ajánlják a mozgást, az leginkább megbetegít.”

kettlebell edzés

A szerző ennek ellenére leszögezi, hogy nem minden fitnesztársaság rossz. Ő azonban edzőként meg van győződve arról, hogy az „egészséges külső” elérése helyett más célokat érdemes magunk elé tűzni. „Fontos, hogy tisztában legyünk a káros sportolási szokásokkal. Remélem, hogy a nők hamarosan jobban lesznek informálva a különböző testedzési lehetőségekkel, így ki tudják választani a nekik megfelelőt. Így válhat a mozgás valóban kellemes szabadidős elfoglaltsággá.”

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.