Növeli a mellrák esélyét a fogamzásgátló

A hormon tartalmú gyógyszereknek megvannak a maga kockázatai, ezúttal a fogamzásgátlókat vették górcső alá. Arra keresték a választ, hogy a fogamzásgátló befolyásolja-e a mellrák kialakulását, és arra jutottak, hogy igen.

11 éven keresztül vizsgáltak 1.8 millió nőt, 15-49 éves korig. Azt leszögezték, hogy a mellrák kialakulásra alapból nagyon kicsi az esély, a kutatás alapján 13 nőt érint százezerből, viszont a 13 nőből csak kettőt érint a mellrák 35 éves kor alatt. Tehát egészen 40 éves korig extrém kevés esély van a mellrákra.

A fogamzásgátló pedig ezt a minimális esélyt növeli 20%-al. Matekról magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a fogamzásgátló használata miatt 15.6 a 100.000-hez lesz az esély a mellrákra.

Ez azért nem olyan sok, viszont a fogamzásgátló gyógyszer a meddőség veszélyét is növeli. Tablettával a legkisebb az esély a terhességre, de óvszerrel is nagyon kevés. Utóbbi “csak” 99 százalékban nyújt védelmet a nem kívánt terhességgel szemben, viszont az óvszer megvéd a nemi betegségektől is. A kutatók az óvszerre szavaznának.

Veszély van, bár minimális, de ez azért a rendszeres használókat ez nem fogja megnyugtatni. Vannak ugyan innovatív megoldások, amik a jövőben megvalósulhatnak, ilyen például a molekuláris fogamzásgátló, de ezek a fejlesztések még eléggé gyerekcipőben járnak.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.