Hogyan javíthatunk közérzetünkön mellrák esetén? – 2. rész

Előrehaladott mellrák – tény, hogy igen rossz érzésekkel járhat. Sokat segíthetünk azonban magunkon, ha megteremtjük azokat az otthoni körülményeket, amelyek hozzájárulnak a jobb közérzethez.

Amennyiben a mellrák III. vagy IV. stádiumában vagyunk, fokozottabb gondozásra van szükségünk, mint amelyet a kezelés és az orvosi látogatások lehetővé tesznek. Kicsi dolgokkal is sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat otthon – próbáljuk ki az alábbi tippeket, hogy komfortosabbak legyenek a hétköznapjaink.

Hogyan javíthatunk közérzetünkön mellrákosan?

Cikkünk első részében 10 olyan tevékenységről esett szó, amely könnyít a helyzetünkön. Lássuk, mit tehetünk még mellrák esetén.

11.Pihenjünk eleget!

Szervezetünknek fokozottan pihenésre van szüksége – mellrák esetén is. Az alvás segít a testnek gyógyulni és feltöltődni. Nehéz lehet ilyenkor elaludni s mélyen aludni – ennek érdekében célszerű mindig ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni, kerülni este a nehéz ételeket, s elalvás előtt 30 perccel már nem nézni semmilyen képernyőt. Napközben töltsünk minél több időt természetes napfényen (lehet az napfényes szoba is), ez is segít abban, hogy jobban aludjunk. Amennyiben ezután is gondunk van, konzultáljunk orvosunkkal.

12.Kérjünk segítséget!

A mellrákkal való küzdelem elveheti az erőnk jó részét. Ha van rá mód, rendeljünk online élelmiszereket, zöldségeket, éljünk a lehetőséggel, hogy kihozzák házhoz. A szennyesünket is kimosathatjuk másutt. Vannak rákkal küzdő csoportok, amelyek házhoz kérik a megfőzött ételeket és a takarításban is segítenek nekik ingyen önkéntesek.

13.Törődjünk magunkkal!

Jobb kedvűek leszünk, ha kisminkeljük magunkat, csinosan nézünk ki. Egyes mellrákkal küzdő nők turbánt viselnek, mások színes kendőt kötnek a fejükre vagy sapkát hordanak, ha a kemoterápia miatt kihullott a hajuk. Amennyiben a szemöldök és a szempillák is kiritkultak, a szemhéjpúder és a szemceruza sokat segít a tekintet hangsúlyozásában. Viselhetünk műszempillát is. Körmünket pedig otthon is szépen kimanikűrözhetjük.

14.Nyíljunk meg!

Bizonyára sokan mondták, hogy maradjunk pozitívak a rákkal való harcban. De senki sem várja el tőlünk, hogy mindig mosolyogjunk. Teljesen normális, hogy kifejezzük érzéseinket, beleértve a haragot és a félelmet. Fontos, hogy legyen, akivel ezeket megosztjuk: orvosunk, családunk, barátaink, támogató csoportunk. Amennyiben szorongás, depresszió gyötör, kérjünk segítséget orvosunktól.

15.Tartsunk szünetet!

Mellrák esetén számos orvosi látogatás, kezelés és teszt vár ránk. Ezért érdemes otthon relaxálnunk. A meditáció, az ima, a jóga sokat segít, ahogyan a kedvenc hobbink gyakorlása is. A naplóírás szintén jó megoldás. Ha nyugalomra vágyunk, a telefonunkat is kapcsoljuk ki. Minden nap szükségünk van egy kis csendre!

16.Tartsuk a kapcsolatot párunkkal!

Nyilvánvaló, hogy a szex az egyik utolsó dolog, ami mellrák esetén eszünkbe jut. Ez normális. Beszéljünk azonban a partnerünkkel arról, hogyan érezzük magunkat és mi esne jól nekünk. Az intimitásra számos egyéb mód is van a szexen kívül. A csók, egymás megérintése, egy masszázs – mind segít, hogy egymáshoz közel maradjunk.

17.Tartsuk fenn baráti kapcsolatainkat!

A barátok más és más módon fognak reagálni a rákos betegségünkre. Vannak, akik erőt adnak, másokkal nevetni lehet, megint mások komoly támaszt jelentenek. Akadhat olyan is, aki ijedt lesz és bizonytalan abban, mit is tegyen, esetleg eltűnik. Ha megsértik érzéseinket, nyugodtan mondjuk el nekik – ahogyan azt is, mitől éreznénk magunkat jobban.

rendrakas

18.Rendszerezzük a papírokat!

Minden rákos betegségnél számos papír gyűlik össze – teszt eredmények, kezelési részletek, számlák, s egy csomó gyógyszer listája. Jó ötlet ezeket egy helyen tárolni, hogy mindig hozzáférjünk, ha szükségünk van rájuk. Tartsuk a szekrényben, fiókban, de beszkennelve is tárolhatjuk őket. Fontos: partnerünk vagy a rólunk gondoskodó személy tudjon arról, hogy hol vannak a papírok.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.