Hogyan javíthatunk közérzetünkön mellrák esetén? – 1. rész

Előrehaladott mellrák – tény, hogy igen rossz érzésekkel járhat. Sokat segíthetünk azonban magunkon, ha megteremtjük azokat az otthoni körülményeket, amelyek hozzájárulnak a jobb közérzethez.

Amennyiben a mellrák III. vagy IV. stádiumában vagyunk, fokozottabb gondozásra van szükségünk, mint amelyet a kezelés és az orvosi látogatások lehetővé tesznek. Kicsi dolgokkal is sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat otthon – próbáljuk ki az alábbi tippeket, hogy komfortosabbak legyenek a hétköznapjaink.

1.Hűtsük le a hálószobát!
A mellrák kezelése következtében sok nőnél jelentkeznek hőhullámok, mert csökken az ösztrogén szintjük. Érdemes ventillátort járatni a hálóban, több réteget kikészíteni az ágyra, hogy levehessünk egy-egy takarót, ha melegünk van. Törölközőt is tartsunk az ágy mellett!

2.Cseréljük le a szájvizet!
Amennyiben alkohol-tartalmú, szükségünk lesz egy alkoholmentesre. A mellrák miatt alkalmazott kemoterápia és a sugárkezelés olykor szájszárazságot vált ki, az alkoholos szájvíz csak irritálhatja a szánkat. A kemény cukorka, a jégkocka, sima víz vagy hűs gyümölcslé is enyhítheti a tüneteket.

korhaz

3.Kényelem a kemoterápia idején!
Ha kórházba kell mennünk kemoterápia miatt, pár órát biztosan ott töltünk. Hűvös lehet, ezért érdemes magunkkal vinnünk takarót, zoknit, ajakbalzsamot (a kemoterápia szárítja a szájat), némi rágcsálnivalót és vizet. Készüljünk fel könyvvel vagy zenével is, hogy hasznosan teljen az idő.

4.Alakítsunk ki kedvenc helyet!
Legyen meg a kórházban is a kedvenc zugunk. Érdemes olyan helyet választani, ahol érhet minket a nap, illetve olyan helyiséget, ahol közel érezhetjük magunkat a családtagokhoz. Stratégiai szempontból nem árt, ha ez a szoba közel van a vécéhez és nem kell sokat lépcsőznünk. Tartsunk a közelünkben kedvenc fotókat és egy széket a látogatók számára.

5.A hűtőszekrényt töltsük fel!
Étrendünk segíthet a mellrák kezelés mellékhatásainak enyhítésében. Zöldségekkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonával, sovány fehérjével mindig szerelkezzünk fel. Diót, mazsolát, sajtcsíkokat is tarthatunk kéznél csemegeként. Ha kellően jól érezzük magunkat, főzzünk, s készítsünk extra adagokat az egészséges ételekből, melyeket lefagyaszthatunk. Így könnyebb őket magunkkal is vinni.

6.Frissítsük fel zeneválogatásunkat!
A zene segít, hogy jobban érezzük magunkat és növeli az energiaszintet. Az is sokat jelent, ha másokkal meg tudunk vitatni egy zenét és elmondhatjuk, mit jelentenek ezek a dalok a számunkra.

7.Találjuk meg embereinket!
A szükségünk van rá, hogy érzéseinkről, félelmeinkről beszélgessünk, olyanokkal, akik hasonló dolgokon mentek keresztül, meg kell találnunk támaszt nyújtó csoportunkat – melyek egészségügyi centrumokban vagy a templomban is lehetnek. Mások online csoportot tartanak fenn, melyekhez nyugodtan lehet csatlakozni.

8.Fogadjuk el a segítséget!
A család és a barátok valószínűleg megkérdik, segíthetnek-e valamiben. Ha eddig el is utasítottuk őket, változtassunk most ezen. A segítség megkönnyíti a mindennapjainkat. Mit tehetnek értünk? Például készítsenek el egy ételt, nyírják le a füvet, vigyázzanak a gyerekeinkre, amíg orvosnál vagyunk, vagy csak hallgassanak meg minket figyelmesen.

9.Mozogjunk, amikor tudunk!
Energiaszintünk valószínűleg alacsony a mellrák és a kezelés következtében. Ám amikor aktívabbnak érezzük magunkat, mozogjunk! Több energiánk lesz, stresszoldó hatást gyakorol ránk. Konzultáljunk orvosunkkal, milyen tevékenységek tesznek jót. Személyi edző segítségét is igénybe vehetjük.

10.Nézzünk humoros történeteket!
Kedvenc komédiánkat, sorozatunkat, vagy olvassunk vicces történetet. A nevetés segít a szervezetnek a lazításban és a stresszoldásban, sőt, csökkenti a fájdalmat, nyugtatja a gyomrot és relaxálja az izmokat.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.