Durva: 10-ből 4 rákos betegség megelőzhető lenne

A rákos betegség megelőzhető – igen sok esetben. Kutatók szerint 10-ből 4 daganatos megbetegedést lehetne elkerülni, s csak az Egyesült Államokban az esetek felének meg sem kellett volna történnie. S ez tökéletesen attól függ, hogyan élünk.

Mely esetekben tehetünk a rák ellen?

Bizonyos dolgok, melyek növelik az esélyünket a daganatos betegségekre, nem állnak az ellenőrzésünk alatt. Ilyen például, ha a szüleink is küzdöttek rákkal. Ám a dohányzás, a vörös hús fogyasztása vagy a napnak való kitettség olyasmi, amelynek kerülésével a rákos betegség megelőzhető.

Ezek ugyanis a lista tetején állnak azon tényezők között, melyek hozzájárulnak a megelőzhető kór kialakulásához” – szögezte le Ann Goding Sauer epidemiológus, az Amerikai Rák Társaság kutatója tanulmánya következtetéseképpen.

mell

Korábbi tanulmány is sugallta már, hogy a rákos betegségek igen nagy százaléka köthető a fenti tényezőkhöz. Ám az új évtizedek kutatásait öleli fel a rák specifikus rizikófaktorait illetően” – fogalmazott Otis Brawley, az Amerikai Rák Társaság vezető orvosa. Ezt tehát a legszélesebb körű felülvizsgálatnak is lehet tekinteni – s rámutat arra, hogy a rákos betegség megelőzhető, meg kell tehát változtatnunk szokásainkat, ha le akarjuk faragni a daganat jelentkezésének esélyét. A rákos esetek igen magas százaléka megelőzhető lenne: szám szerint a tüdőrák 85 százaléka; a májrák 71 százaléka; a vastagbélrák 54 százaléka; a mellrák csaknem 29 százaléka.

A kutatók 2014-ben 26 féle rákos eset kockázati tényezőit tekintették át, s ezek az alábbiak:

Dohányzás, másodkézből dohányzás, elhízás (köthető hozzá a vastagbélrák, mellrák és egyebek), alkoholfogyasztás (máj, torokrák és egyebek), vörös és feldolgozott ételek fogyasztása (vastagbélrák), túl kevés gyümölcs és zöldség bevitele (torokrák), túl kevés rost az étrendben (vastagbélrák), túl kevés testmozgás (mellrák, bélrák), ultaibolya sugárzás (melanoma). Hat, rákhoz kötődő fertőzés a H. pylori (gyomorrák), hepatitis B és C (májrák), herpesz (Kaposi szarkóma), HIV (limfóma, Kaposi szarkóma) és humán papilloma vírus (szájrák, torokrák, pénisz-, vagina és egyéb rákok).

 

vastagbelrak

 

Könnyen kiderül, hogy a rákos betegségek megelőzhetőek lettek volna. Mivel a kutatók számításai szerint az összes rákos megbetegedés 42 százaléka – vagyis 1,5 millióból 659 ezer eset -, valamint a halálozások 45,1 százaléka – 587 ezerből 265 ezer ember – megelőzhető kockázati tényezőkkel volt összefüggésbe hozható. Köztük van a cigarettázás, amely az esetek 19 százalékában bűnös volt és a halálesetek 28 százalékában.

Az elhízás, amely az esetek 8 százalékáért volt felelős és a halálesetek 6,5 százalékáért. Az alkoholfogyasztás az esetek 5,6 százalékát okozta és az elhalálozások 4 százalékát.

A nemek között van különbség

Bizonyos rizikófaktorok jobban érintik a férfiakat, mint a nőket. A dohányzás például mindig is magasabb volt a férfiak körében, ezért náluk a cigaretta a rákos megbetegedések 23 százalékát okozta, a nőknél csak 14,5 százalékát.

Ugyanakkor, az elhízás inkább a hölgyeknél okozója a ráknak. Kétszer annyi betegséget váltanak ki a nőknél, mint a férfiaknál: 10,9 százalékot a 4,8 százalékhoz képest. A kevés testmozgás is a hölgyeknél jellemzőbb: a daganatok 4 százalékáért felelős, a férfiaknál 1,5 százalékért. Összességében 26 ráktípusból 15-nél a rákos betegség megelőzhető lett volna, mert a kockázati tényezők megváltoztathatók.

Edward Giovannucci orvos, táplálkozástudományi és epidemiológiai szakember a Harvard Egyetem T.H. Chan Közegészségügyi Iskolájából elmondta: a fentiek alapján tehát még inkább a megelőzésre kellene fektetni a hangsúlyt, hiszen a rákos betegség megelőzhető a kutatások szerint az esetek csaknem felénél!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.