Testünk védelmében 1. rész – Anyajegyek, napkárosodás

Amellett, hogy rendszeresen figyelni kell bőrünk állapotát, fontos, hogy évente szakorvossal szűrést is végeztessünk. Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos beszélt arról, milyen fontos, hogy figyeljünk a bőrünkre.

Az immunológia szervezetünk védekező reakciója, amely felismeri sejtjeinket, szöveteinket, és az ettől eltérőt megpróbálja kiiktatni. Ha az immunrendszerünk kissé megborul, akkor jöhetnek olyan betegségek, amikor az immunrendszer önmaga ellen fordul, ekkor alakul ki autoimmun betegség, amikor a saját struktúráját észleli, mintha idegen lenne, és ezt próbálja kiiktatni. Ez lehet pigment hiány, foltos hajhullás, de lehet az életet veszélyeztető immun-betegség is, amikor a betegnek az egész élete folyamán gyógyszereket kell szednie. Leginkább a festékes, vagyis a barna anyajegyekre és ezeknek a változására kell felhívni a figyelmet – mondja Dr. Stehlich Gábor bőrgyógyász szakorvos.

napozas4

Testünkön bárhol lehetnek növedékek: festékes anyajegyek, fibromák, vírus szemölcsök vagy a bőr öregedésével járó tumorok.

Ha egy anyajegy rövid időn belül nagyon sötétté változtatja a színét, vagy növekszik, hámlik, nedvedzik, vérzik, azonnal kezelésre van szükség.  Ha szőr van az anyajegyben, ne tépjük ki, ugyanis az nyugtalanságot okoz a sejtek között és rosszindulat irányába viheti az anyajegyet.  A szőrszálakat le lehet vágni, de úgy, hogy ne sértsük meg az anyajegyet.

Ne kísérletezzünk, hogy magunk tüntessük el az anyajegyet, mert azzal csak rosszat teszünk. Saját érdekünkben inkább forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz, aki bőrmikroszkóp készülékkel, un. dermatoszkóppal mélyen be tud pillantani a bőrbe, és el tudja dönteni, hogy mit tegyen a bőr elváltozásával. Elektromos készülékkel, lézerrel, fagyasztással, folyékony nitrogénnel, ecseteléssel tilos festékes anyajegyet kezelni.  A szakma szabályai szerint ezeket sebészi úton egészben kell eltávolítani és az  anyagot kötelezően szövettani vizsgálatra kell küldeni.

A többi jóindulatú növedéket: vírus szemölcs, fibroma, lehet lézerrel vagy radiofrekvenciás készülékkel eltávolítani.

Hazánkban délelőtt 11 óra és délután 3 óra között a legerősebb az UV sugárzás, és mára  elvesztette a légkör azt a szűrő hatását, ami 30-40 évvel ez előtt megvolt. Viszont a nap UVB sugárzásának hatására képződik a D vitamin, amelynek fontos immunológiai védelmi szerepe is van és védi a csontrendszert – folytatja Dr. Stehlich Gábor.

Reggel 9 óra előtt 15-20 percet érdemes napozni, délután pedig 4-5 óra után. Ennyi idő szükséges a normális D vitamin szint eléréséhez. A köztes időszakban védekezni kell, fényvédő szerekkel, melyeket a napra menés előtt fél órával fel kell kenni és két órán át működik. Ezt naponta többször meg kell tenni, hogy a védekező hatása folyamatos legyen.

Ha vízparton vagyunk, akkor olyan fényvédőt használjunk, amely a víz hatására nem jön le. A gyerekeknek csak un. fizikai fényvédelem jár, melyet úgy kell elképzelni, mintha a fényvédőben sok apró kis tükör lenne, és ezek a fizikai jelenlétükkel visszaverik a napsugarakat. A felnőtteknél ezen túl van kémiai fényvédelem is, vagyis a kémiai anyag szétbomlik a napsugár hatására és ezzel semlegesíti a napsugár hatását.

Ha betartjuk ezeket a szabályokat, biztosan nem lesz napkárosodásunk.

Szerző: Dr. Szigethy Emma Ph.D. életmód-életvitel tanácsadó

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.