Mi van a fejfájás mögött? Kedvenc ételeink és stressz is okozhatja

Fejfájás számtalan okból kialakulhat: állhat a hátterében szervi probléma, stressz, de akár az olyan kedvencek is, mint a vörösbor vagy a csoki.

A fejfájás egy olyan jelenség, mellyel mindenki találkozott – van, akit gyakrabban kínok, mások szinte alig szenvednek tőle. A szakértő elárulta, milyen típusai vannak, és melyek a leggyakoribb okok, amelyek kiváltják.

Típusai

A fejfájást két nagy típusra oszthatjuk: van primer és szekunder fájdalom. Előbbinek a hátterében nem áll semmilyen szervi (agyi vagy belgyógyászati) elváltozás, betegség, hanem pusztán a fájdalom jelentkezik. Ide tartozik többek között a migrén vagy a tenziós fejfájás.

A szekunder fejfájáskor komoly agyi vagy neurológiai betegségek állnak a háttérben: ilyen lehet az agyvérzés, mely hirtelen keletkező fájdalommal jár.

Mi okozhatja még a fájdalmat?

Élelmiszerek is okozhatnak fejfájást: érett sajtok, csokoládék és a vörösbor is elősegítheti például a migrén kialakulását. De fények és illatok is közrejátszhatnak a fájdalom létrejöttében.

Forrás: FEM3


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.