Védettebbek a rák ellen a Down kórosok

Nemrég egy harvardi tudóscsoport tudományosan alátámasztotta, hogy a Down-kórosok közepesen súlyos értelmi fogyatékosságuk és egészségügyi problémájuk ellenére tízszer ritkábban kapnak daganatos megbetegedéseket.

A Down-kór betegségben szenvedők szervezetében a 21-es kromoszómaszámból eggyel több található. Ezen plusz gén is tartalmaz a szervezet normális működéséhez szükséges géneket, ezáltal a szindrómával rendelkezők nem kettő, hanem három példánnyal rendelkeznek.

Az amerikai kutatócsoport igazolta, hogy a védettséget a RCAN-1 gén okozza, mely a 21-es kromoszómaszámban található. Ilyen többletgénnel rendelkező egerek testébe jutatott tumoros szövetkezdeményekből fele akkora eséllyel alakultak ki rákos daganatok. Miután ez beigazolódni látszott, embriókból származó szövettenyészetekben végzett vizsgálatokkal kimutatták, hogy többek között a bőr,- és tüdőráknak kisebb az esélye a Down kórosok szervezetében az RCAN-1 által kódolt dupla mennyiségű fehérje miatt.

621

A rák kialakulásának fő indítója a hajszálérképződés, melynek következtében a tumor bármekkora méretűre terjedhet. A betegség meggátolása korunk egyik legnagyobb orvosi kihívása, ehhez pedig az angiogenezis (hajszálérképződés) megakadályozására van szükség, hiszen vér hiányában a daganat nem növeli kiterjedését. Az RCAN-1 gén gátolja ezt a reakciót.

Az RCAN-1 aktivitása számos betegséggel összefügg, mint például Huntington-kór (egy örökletes idegrendszeri rendellenesség, melynek következtében gyakori az idős korban fellépő depresszió, esetleges hallucináció), ebben az esetben csökken az RCAN-1 aktivitása. Ennek a betegségnek ellentéte az Alzheimer-kór, mely során a szellemi képességek súlyos romlását tapasztalható, ez a két betegség gyakran előfordul a Down-kóros embereknél.

622

A 21-es kromoszómán több gén is található, mely gátolja a daganatos megbetegedéseket, ugyanilyen hatással bír az endosztatin; csökkenti az andiogenezist. Mostani kutatások egy ETS-2 nevű génről kiderítették, hogy gátolja a tumorképződést, ám pontosabb eredmények később várhatóak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.