Búcsú a sebektől

Ha műtétről, plasztikai beavatkozásról, balesetről vagy éppen elkapart csípésről van szó, sokunknak jut eszébe az elhúzódó sebgyógyulás.

Még rosszabb a helyzet cukorbetegek esetében, hiszen náluk már egy rosszul megválasztott cipő, egy elhanyagolt bőrkeményedés is sebhez vezethet, amely nehezen gyógyul, és nem megfelelő kezelés esetén könnyen elfekélyesedik.

Miért tart hosszú ideig?

A sebek hosszúra nyúlt gyógyulásáért legtöbb esetben a rossz vérkeringés okolható, ami megakadályozza, hogy a vérben szállított oxigén minden sejthez eljusson, így lassítja a gyógyulás folyamatát. A vérkeringés zavarai miatt a salakanyagok is csak lassan tudnak a sérült sejtekből eltávozni, ami tovább nehezíti a természetes sebgyógyulást. További korlátozó tényező lehet még az immunrendszer nem megfelelő működése is.

Nagyon fontos, hogy a legapróbb csípések, karcolások, bőrelváltozások esetén is figyeljünk a sebre, hiszen akár a legkisebb sérülés is elfertőződhet, és komoly problémákat okozhat. Bizonyos betegségek, például cukorbetegség vagy érproblémák tovább rontják a helyzetet, hiszen ilyen esetben alapvetően rossz a szervezet vérkeringése, de műtétek után is legyengül az immunrendszerünk. Ilyen esetekben fokozottan figyelni kell a sebgyógyulásra.

bor_katt7

Cukorbetegeknél akár egy rosszul megválasztott cipő, vagy egy nem megfelelően kezelt bőrkeményedés is okozhat olyan hámsérüléseket, amelyek – nem megfelelő kezelés mellett – könnyen elfekélyesednek. Ha a fekély kialakulását nem vesszük komolyan, nem vigyázunk kiemelten lábunkra és nem fordulunk orvoshoz a problémával, könnyen megeshet, hogy már csak az amputáció marad.

Az oxigén mint megoldás

A sebek gyógyulásának felgyorsítása érdekében a vérkeringést kell javítani, és a szervezet oxigénszintjét emelni, valamint a fertőződés kockázatát lecsökkenteni. Erre kínál tökéletes megoldást a hiperbár oxigénterápia, amely a magas nyomás és a 100%-os oxigén jótékony hatását egyesíti: a normál nyomás 2,5-szeresén belélegzett oxigénnek köszönhetően ugyanis a szervezet oxigénszintje akár 20-szorosára is nőhet.

Ez beindítja a vérkeringést a sérült területeken is, így a sejtek oxigénnel való ellátottsága megnő, a felgyülemlett salakanyagot pedig a véráram elszállítja. Ezen kívül az oxigén direkt baktériumölő hatása fertőtleníti is a sérült területeket, elkerülve a további komplikációt. A terápia emellett csökkenti a duzzanatot, a véraláfutásokat és a gyulladást is, amely műtéti sebek esetén gyakran előfordul.

ver16

„20 éve vagyok kezelt cukorbeteg, melynek szövődményei sajnos nálam is jelentkeztek: keringésromlás, látáscsökkenés, idegrendszeri károsodás. Néhány éve már egy kezdetben kis seb is elfekélyesedett, melynek következményeképp amputálni kellett a lábujjamat, és az orvos kilátásba helyezte, hogy egész lábamat elveszíthetem lábszárfekélyem miatt.

Végső kétségbeesésemben elkezdtem hiperbár oxigénterápiára járni, és bámulatos eredményeket értem el: hét kezelés után már úgy tűnt, nem kell levágni majd a lábam, 17 kezelés után pedig teljesen begyógyultak a sebek. Ez 3 éve történt, azóta minden rendben volt, ám néhány hónapja vízhólyag alakult ki lábamon. Ezért visszatértem a kamrába, ahol most is segítettek rajtam” – meséli T. János, a Hiperbár Centrum visszatérő páciense.

„A hiperbár oxigénterápia a test természetes regenerációs folyamatának felgyorsítása révén összességében 30-50 százalékkal csökkenti a felépülési időt. Az idejében kezelt cukorbeteg lábszárfekélyek 80%-a szintén jó eséllyel gyógyítható a terápia révén, így a beteg megmenekül az amputációtól” – mondja dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.