Aki lakásban él, nagyobb valószínűséggel gyújt rá

A lakásban élők nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a családi házak lakói, és kisebb az esélye annak is, hogy füstmentes szabályokat vezetnek be – tudjuk meg az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ (CDC) friss felméréséből.

A kutatásból kiderült, hogy a lakásokban élő felnőttek mintegy 20 százaléka dohányzik, ami potenciálisan a szomszédokat is kiteszi a másodlagos dohányzás veszélyeinek. Ugyanakkor azok, akik családi házban élnek, sokkal visszafogottabbak: mindössze 14 százalékuk dohányzik.

A füstmentességet elősegítő szabályok a lakásban élők 81 százalékánál jelennek meg, míg a házban lakók 87 százaléka él ilyesmivel.

“Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy rendkívül fontos, hogy a társas lakóközösségekben élőket olyan szabályokkal védjük, amelyek bizonyos keretek közé szorítják a dohányzást, és füstmentes területeket állítanak fel. Ezek a szabályok segíthetnek abban, hogy a nemdohányzók elkerüljék a másodlagos dohányzás negatív hatásait” – mondja a kutatást vezető Dr. Corinna Graffunder, a CDC munkatársa.

Kiderült, hogy a lakásokban élők 10 százalékának otthonába rendszeresen behatol a dohányfüst. Mint kiderült, főként a 45 és 64 év közötti fekete férfiak dohányoznak nagy létszámban.

A passzív dohányzás évente 41 ezer nemdohányzó felnőtt halálát okozza, ezért különösen fontos, hogy törvényszinten védjék a nemdohányzókat, füstmentes közösségi területek kialakításával.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.