Mi micsoda a kozmetikai termékekben?

A kozmetikumok összetevői közt sok rövidítés, idegen nyelvű, vagy csak a kémiában jártas egyének számára felismerhető név szerepel. Kozmetikus szakértőnket gyakran előforduló komponensek beazonosítására kértük.

Káros, vagy csak nem ismerjük?

A lista olyan hosszú, hogy lehetetlen volna egy írásba sűríteni az összes alkotóelem bemutatását, ezért csak három összetevőt választottunk. A hatóanyagok ismertetésében Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa volt segítségünkre. Az egyénre szabott kozmetikumok híve vagyok, így fontos, hogy minden összetevő hatását pontosan ismerjem, így tudom elkészíteni az adott bőrtípusnak leginkább megfelelő készítményeket – magyarázza Krisztina.

Tapasztalatom szerint sok tévhit kering a köztudatban, emiatt fordulhat elő, hogy alaptalan félelmek miatt mondunk le egy-egy valóban hatásos kezelésről, vagy termékről. Emellett persze vannak olyan hatóanyagok is, melyeket egyértelműen kerülni kell, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük inkább szakember segítségét.

foto:pixabay.com

PEG

A polietilén glikol olyan adalékanyag, melynek több alszármazéka van, ezeket számokkal jelölik. Felhasználása megosztja a közvéleményt, bőrre gyakorolt hatása miatt gyakran kerül viták középpontjába. Konkrét mérgező hatása ugyan nincs, de úgy tartják, hogy a kőolajból szintetizált vegyületek nem tesznek jót a bőrnek. Ez azonban nem minden esetben igaz, a PEG-ek egy részét ugyanis természetes olajokból – például mandula, ligetszépe, kókusz – készítik.

foto:pixabay.com

Hatása:

  • a kozmetikumokban található PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, így könnyebben bejutnak a hasznos – és az esetleges káros anyagok is.
  • sűrítő, állományjavító, nedvességmegtartó, így megakadályozza, hogy a kozmetikum a tégelyből elpárologjon, vagy kiszáradjon.

Paraffinum liquidum

Sokan vitatják az ásványi olajokból készült termékek kozmetikai felhasználásának létjogosultságát. A paraffinum liquidum kőolajszármazék, pakurából nyerik. A kozmetikai ipar fontos alapanyaga, felhasználása sűrűségétől függ. A következőkben összegyűjtöttük a paraffin pozitív és negatív hatásait.

Hatása:

Nem szívódik fel, mert nem bőrrokon. Ez a tulajdonsága azonban kimondottan előnyére válik, ha naptejekbe kerül és így biztosítja a vízlepergető hatást.
A bőrön vízzáró réteget képez. Az előbbiekben említett naptejek mellett ezért hideg, szeles időben is jó hasznát vesszük, így ugyanis az időjárás viszontagságainak ellenálló krémet kaphatunk.
Elzárja a pórusokat, mitesszereket képez. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet az esti bőrápolásra. Ez a kellemetlen mellékhatás megelőzhető, ha lefekvés előtt alapos lemosást követően arctej és tonik használatával eltávolítjuk szennyeződéseket, naptejet, a védőkrémet, sminket.
Nem engedi lélegezni a bőrt. Így csökkenti a láthatatlan vízleadást, késlelteti az öregedést.
Bőrgyulladást idézhet elő. Egyéntől függően ez bármilyen összetevőnél előfordulhat. A natúrkozmetikumokban található illóolajokra is jelentkezhet érzékenység.

Propylparaben

Kémiai vegyület, tartósítószer. Gomba- és vírusellenes hatása van, így meggátolja a penészedést is, valamint szavatosságot biztosít a terméknek.

Míg az előző két anyag megítélése lehet változó, a propylparabenek egy csoportja egyértelműen a káros összetevők közé sorolandó. A parabének a kozmetikumok egyik leggyakrabban allergiát és gyulladást okozó alkotóelemei.

Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010-ben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól.

Eszerint csak a hosszabb láncú szénvegyületek jelenthetnek veszélyt, mivel ösztrogénszerű viselkedésük következtében károsíthatják a hormonrendszert. Az etil-metilparabének viszont adott koncentrációban biztonsággal alkalmazhatóak.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.