Így védd meg a bőröd télen! – Zsíros, érzékeny, pattanásos, problémás bőr

Bőrünket télen sem hanyagolhatjuk el – sőt, ilyenkor jön csak el igazán az ideje annak, hogy jobban odafigyeljünk rá.

Milyen trükköket vethetünk be a fagyos, hideg téli időszakban a szép, egészséges bőrért? Lássuk a tippeket.

A téli időszakban a bőrápolás szempontjából nem árt eltérni a többi évszakban bevett szokásoktól, hiszen a hideg szél, a fagyos idő rossz hatással van bőrünkre. A védelmét azonban bőrtípusnak megfelelően kell szakszerűen biztosítani! Ezúttal a zsíros, érzékeny, pattanásokra hajlamos, problémás bőrtípusok lesznek terítéken.

1. Zsíros bőr: a zsíros bőrűek kicsit ugyan lazábban vehetik télen a bőrápolást, de azért ne hanyagolják el! Extra kozmetikumokra nincs szükségük télen, amely csökkenti a bőr zsírosságát. Hidratáló krémet érdemes használniuk, akkor is, ha eddig nyáron sem alkalmazták azt – hasznos, amikor a hőmérséklet és a páratartalom csökken. Egy könnyed krém javasolt, amelyet fürdés, zuhanyzás után kell felvinni a bőrre.

2. Nagyon érzékeny bőr: a kemény téli hónapokban a túl érzékeny bőr könnyen begyulladhat, megsérülhet, zavaró piros foltokat hagyva az arcon, valamint hiper-pigmentált foltokat a sötétebb és érzékeny bőrtípuson. A sima és rugalmas bőr érdekében szín- és illatmentes termékeket használjunk, ez vonatkozik nemcsak a test tisztántartásához használt kozmetikumokra, hanem pl. a mosószerekre, öblítőkre is. A nem habzó, szappanmentes arclemosók ajánlottak. Az extrém módon száraz, érzékeny bőr esetében a tisztító kozmetikum használata után egy gyengéd, puha ruhával töröljük le az arcot, ahelyett, hogy vízzel megdörgöljük és öblítjük.

3. Pattanásokra hajlamos bőr: az ilyen bőrtípus esetében egy megfelelő egyensúlyt kell kialakítani. Amikor kezeljük a pattanást, nagy eséllyel kiszárítjuk a bőrt is, ezért szükséges a nedvességét visszaadni, hidratálás formájában. Gyengéd, nem habzó arctisztító alkalmazása tanácsos, valamint könnyű hidratáló krémé, mely nem tömíti el a pórusokat.

Ha retinoid terméket használunk a pattanások ellen, mindennapi használata télen nagy eséllyel irritálónak fog tűnni. Ne tegyünk a bőrre akkora mennyiséget belőle, mint korábban, hanem keverjünk belőle egy kisebb mennyiséget a hidratáló krémmel! Ha még mindig zavaró, csak heti két-három alkalommal használjuk tavaszig.

4. Ekcémás, pszoriázisos bőr: ezek a bőrproblémák télen hajlamosak fokozódni, amikor nehéz megtartani a bőr nedvességét. A rövid és gyors, kézmeleg vízben történő zuhanyzás segíthet. Tapogassuk le a vizet magunkról törölközővel, majd lehetőleg azonnal vigyünk fel a bőrünkre hidratáló terméket.

A „fellángolásokat” ún. hidrokortizon krémmel is lehet kezelni, vagy kérnünk kell egy erősebb krémet a bőrgyógyásztól. Hatékony még a stressz-szint alacsonyan tartása – valamint az influenza elleni védőoltás, mivel ezek a bőr állapotok az immunrendszer működéséhez kapcsolódnak. A nap hiánya télen a pszoriázist súlyosbíthatja. Súlyos esetekben a fényterápia segíthet, két-három alkalommal hetente.

5. Ha sok időt töltünk kint: a síelők, futók, vagy munkájuk miatt sokat a szabadban tartózkodók fokozottan ki vannak téve a hideg levegő és a szél hatásainak. Sűrű krémet, vazelint mindenképp érdemes a bőrükre kenniük, mielőtt kimennek. A legérzékenyebb a száj lehet, de az orrlyukak védelme is fontos. Egy széles spektrumú fényvédő krém beszerzése lényeges, főleg, ha magaslatokon töltünk sok időt, ahol a levegő is kevesebb, illetve hóval fedett tájon vagyunk, ahol a hó visszaveri a napsugarakat.

6. Ha sok időt töltünk bent: a beltéri fűtési rendszerek ugyancsak hatással vannak a bőrre, hiszen sokat elvesznek a levegő természetes nedvességéből. Vagyis, a lakásban is érezni fogjuk a szárító hatást a bőrünkön. A párásító készülék otthon és a munkahelyen is segíthet, de fontos a szűrők rendszeres cseréje, valamint a csapvíz helyett desztillált víz használata. Érdemes tudni, hogy minden vizet elvonó dolog – alkohol, sok koffein például – szárítja a bőrt, így fontos sok vizet fogyasztani a nap folyamán.

Ha száraz, viszkető foltok jelennek meg a bőrön, melyet azelőtt sosem tapasztaltunk, egy gyengédebb arctisztítóra, tusfürdőre, szappanra kell váltanunk, valamint krémesebb hidratáló termékre, melyekkel tetőtől-talpig bekenhetjük magunkat zuhanyzás után. Az öregedést gátló kozmetikumokat, melyek alfa-hidroxi savakat vagy feszesítő retinoidokat tartalmaznak, pedig érdemes hetente 2-3 alkalommal használni. Ne használjunk egymással ellentétes hatást kiváltó termékeket!7. Ha 50 évesek, vagy annál idősebbek vagyunk: még ha sosem volt száraz a bőrünk, 50 éves kor felett ezt akkor is tapasztalhatjuk. A faggyúmirigyek kevesebb olajat termelnek a kor előrehaladtával, de senki sem változtat tisztálkodási szokásain, hogy a dolgot kompenzálja – és ez hiba.

8. Ha a gyermek bőre száraz: a babák és a kisgyermekek esetében nem lehet azonos szabályokat alkalmazni, mint a felnőtteknél. Télen azonban az ő bőrük is kiszárad, sőt ekcémára is hajlamosak lehetnek. Ráadásul nehezen lehet nekik megmagyarázni, hogy ne vakarják az irritált bőrfelületet, mellyel a helyzetet csak rontják.

Megelőzhetjük a száraz bőrt azzal, hogy fürdés után törölközővel megtöröljük a gyermeket és hidratáló krémmel bekenjük. Ne hagyjuk a kicsit sokáig játszani a fürdővízben, és csak annyi szappant használjunk, amennyi feltétlenül kell. A gyermekek bőrén nem él annyi baktérium, akár hisszük, akár nem – tehát nem is igényelnek sok szappant, hogy tökéletesen tiszták legyenek!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.