Fecskendezett fiatalság – a botox

Kis adagokban, nagy hígításban különböző izmokba fecskendezve a szérumot, az izmok ellenőrzött elgyengülését érhetjük el.

Botox a Clostridium botulinum baktérium toxinjának közismert neve. Nagy mennyiségben ez a toxin okozza a botulizmust, ami többek között ételmérgezésekkel lehet kapcsolatban. Annak ellenére, hogy a botulizmus egyik legveszélyesebb szövődménye a bénulás, tudósok felismerték egy módját, hogyan lehet felhasználni a botoxot emberek kezeléséhez.

Az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) az 1980-as évek végén engedélyezte a botox ilyen célú felhasználását, miután felfedezték, hogy a botox megállíthat olyan betegségeket, mint a blepharospasm (kontrollálatlan pislogás) és a kancsalság.

Kozmetikai sebészek évek óta sikeresen használják a botoxot ráncok kezelésére. 2002 áprilisában az FDA engedélyezte a botox használatát közepes és mély szemráncok kezelésére a szemöldök között. Ugyanakkor az arc más területein is gyakran használják.

botox1

Hogyan működik a botox?

A botox gátolja az idegi impulzusoknak az izmokhoz való eljutását. A kezelt izom nem képes összehúzódni, ami a ráncok ellazulását és kisimulását eredményezi.

Leggyakrabban a homlokráncok, szarkalábak és szemöldökránc ellen használják. A napozás hatására kialakult ráncok és az elernyedt vonások nem reagálnak a botoxra.

Hogyan végzik el a kezelést?

A kezelés alig néhány percet vesz igénybe, és nem szükséges érzéstelenítés. A botox injektálása apró tűvel történik a megfelelő izmokba, és csak kevés kellemetlenséggel jár. A teljes hatás kialakulásához 3-7 nap szükséges, és a kezelés előtt legalább egy hétig ajánlatos kerülni az alkoholfogyasztást. A kezelés nyomainak csökkentése érdekében abba kell hagyni az aszpirin és gyulladáscsökkentők használatát is két héttel a kezelés előtt.

Meddig hat a botox injekció?

A botox hatása 4-6 hónapig tart. Ahogy lassan visszatér az izomaktivitás, a ráncok ismét előtűnnek, és újabb kezelés válik szükségessé. A ráncok egyre kevésbé feltűnően jelennek meg, mivel az izmok hozzászoknak az elernyedéshez.

botox1

Mellékhatások

A leggyakoribb mellékhatás a kezelés átmeneti nyomainak megjelenése. 24-48 óra alatt elmúló fejfájás is jelentkezhet, de csak ritkán. Néhány páciensnél a szemhéj ernyedtsége jelentkezhet, ami 3 héten belül elmúlik. Mivel ez a jelenség a botoxnak a kezelt területről való elvándorlásának következménye, a kezelt területet az injekció után 12 óráig nem szabad dörzsölni, és nem szabad lefeküdni 2-3 órán keresztük.

Kiknek jobb kihagyni a botox kezelést?

Terhes és szoptató nők, vagy akiknek idegrendszeri betegségük van, ne használják a botoxot. Mivel nem minden ránc reagál a botoxra, szükség van az orvossal folytatott konzultációra a kezelés előtt.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.