35 tipp, hogy ne gyűrjön le a stressz! – 1. rész

A stresszel való küzdés napjaink egyik legfontosabb vélja. Ha nem vagyunk rá képesek, könnyen kicsúszhat a lábunk alól a talaj.

Lássuk, milyen praktikákkal a hatékony a stresszoldás?

Manapság nem kevesen dolgoznak olyan helyen, ahol szinte állandó a stressz, de szép számmal akadnak, akik hazatérve is számos stresszes helyzetnek vannak kitéve. Egyes élethelyzeteken nem tudunk – vagy még nem tudunk – változtatni, ám a stresszel muszáj megküzdeni, különben könnyen veszélybe kerül az egészségünk  Ha jól jönne néhány hatékony stressz oldó módszer, válasszunk az alábbiak közül.

1. Fogyasszunk több vitamint!

Az Alabamai egyetem kutatásának eredménye szerint  – melyet patkányokon végeztek – naponta két alkalommal szedett, 200 milligram C-vitamin csaknem megakadályozta a stresszhormonok kiválasztódását. Fogyasszuk tehát az eredeti facsart narancslét – kétszer 2,3 decilitert napi rendszerességgel -, és a C-vitamin adagunk biztosított lesz.

2. Ragasszunk a munkahelyi telefonra egy zöld pontocskát

Ez emlékeztessen arra, hogy mielőtt válaszolunk a hívásra, vegyünk egy mély lélegzetet. Nemcsak jobban érezzük majd magunkat, hanem a hangunk is magabiztosabb lesz.

3. Töltsünk minőségi időt egy háziállattal

Lehet az a miénk, de másé is, akit megőrzésre kaptunk vagy sétálni viszünk. Az állatok közelsége ugyanis hatékony feszültségcsökkentő, kiváló a stressz ellen!

baratnok3

4. Kávézgassunk együtt

Egy, a Bristol-i egyetem által végzett tanulmány szerint ha egy dolgozó önmagában kávézgat, könnyen ideges és izgatott lesz, ám ha pl. kollégáival együtt ruccan ki egy kis kávéra a közeli bárba, a hatás éppenséggel megnyugtató.

5. Lazítsuk el izmainkat

Mielőtt egy nagyobb kihívással szembesülünk (például nagy mennyiségű pénzzel kapcsolatos sport mérkőzésre, ütésre, gurításra), lazítsuk el a kezünket, karunkat, csuklónkat, és hagyatkozzunk rutinunkra, ahelyett, hogy azon agyalnánk, sikeres lesz-e ez ütés vagy sem.

6. Legyen egy kis rádiónk a munkahelyen

Vagy allgassunk rádiót a neten – találjuk meg a nekünk legmegfelelőbb, megnyugtató zenét játszó állomást, és ha tehetjük, hallgassuk munka közben: a Wilkes egyetem tanulmánya szerint csökkenti a munkahelyi stressz szintet, de a nátha kialakulásának gyakoriságát is.

7. Egy kis csend és mosoly

Ha félünk a beszédek tartásától, jól beválik a következő stresszoldó módszer: mielőtt nekifognánk, hallgassunk el 2 másodpercre, majd mosolyogjunk a jelenlevőkre, a közönségre. Ez megnyugtató hatással lesz ránk és azt a hatást is kelti, hogy nyugodtak vagyunk, valamint tökéletesen önmagunk urai.

8. Kommunikáljunk a kezünkkel is!

Ha állásinterjún veszünk részt, kommunikáljunk a kezünkkel is: az alkart nyugtassuk az asztalon, de az ujjainkkal nyugodtan „aláfestést” adhatunk mondandónknak. Ez a testet is ellazítja, a hangnemünk pedig könnyebben válik „társalgóvá”.

9. Fussunk gyorsan, biciklizzünk keményen, püföljük a zsákot

A stressz oldás hatékony módja a kemény edzés is. A Columbiai egyetem tanulmánya szerint napi 33 perc kemény edzés hatására csökken a stressz szintje, sokkal jobban, mint egy közepes intenzitású edzés esetén.

10. Edzés után szaunázzunk

Az Oklahomai állami egyetem tanulmánya arról árulkodik, hogy akik az edzést a szaunával kombinálták, azoknál a feszültségoldás nagyobb mértékű volt, mint akik kihagyták azt.

Cikkünk folytatásában további tippeket olvashatsz a stresszoldásról!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.