Milyen legyen a baba cipője?

A kisgyermekek számára rendkívül aranyos lábbelik léteznek, amelyek könnyen „elcsábítanak” bennünket – de vajon mennyire jók a baba lábának? Lássuk, mi alapján érdemes kiválasztani csemeténk első cipőcskéit.

Amíg a baba csak kúszik és mászik, de járni még nem kezd el, nem törjük a fejünket azon, vajon milyen lábbeli lenne számára a legalkalmasabb. Ám hamarosan eljön az idő, amikor a gyermek feláll és lassan szüksége lesz rendes cipőcskére is.

Mikor és milyet?

Nem kell lábbelit adni rá, ha egyelőre csak a lakásban tipeg ide-oda, kapaszkodik a bútorok mentén, ilyenkor a legideálisabb, ha meztelen talppal jár a talajon. Egy tappancsos zokni azért jól jöhet, hogy meggátoljuk az elesést, s ez semmit sem változtat a talajjal érintkezésen.

Várjuk meg, amíg stabilan tud járni a kicsi – vagyis napi szinten akár már órákat is megy. Ekkor már ajánlott a cipő viselése. Elsődleges szempont, hogy mindig próbáljuk fel azt a gyermekre, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy megfelelőt visel majd!

A jó lábbeli ismérve ebben a korban, hogy megfelelően kemény a kérge és jól tartja a sarkat mindkét oldalról. Erre nem alkalmas például sem egy lábujjközi papucs, sem egy hátul pántos cipőcske, de még a vászonból készült sportcipő sem. Vászont hordhat a baba az autóban.

A talpnak simának és olyan vastagnak kell lennie, hogy ne lehessen az aszfalt göröngyeit érezni és ne is csússzon. Fontos a könnyedség és a rugalmasság. A lábujjaknak maradjon fél-egy centiméternyi mozgástér elöl. Válasszunk bőr vagy műbőr cipőt, mert ezek a típusok stabilabbak.

Nem javasolt a lúdtalpbetét viselése, a szupinált cipő pedig csak akkor, ha indokolt.

baba_laba

Milyen esetben hordjon a gyermek szupinált lábbelit?

A kicsi bokája kezdetben befelé dől, ez normális – miután azonban feláll és járni kezd, érdemes a gyermeket megnézetni egy szakemberrel, sőt 3 esztendős koráig évente ellenőriztetni, hogyan fejlődik a lába. Miután elkezd járni a baba, már el lehet dönteni, hogy a normálisnál jobban bedől-e a bokája, így javasolható számára szupinált cipő vagy kifelé döntött talpú lábbeli.

Ezeknek a cipőknek a belső és külső talpa között 5 milliméter a különbség, erős kérgük biztonságot ad. Minőségi szupinált lábbelit keressünk, szériában lehet kapni. Amennyiben viszont a baba bokája hátulról nézve jobban bedől, mint 20 fok, javasolt a szakszerű, csináltatott szupinált cipő, megerősített belső oldallal.

Nem kell lúdtalpbetét

Érdemes tudni azt is, hogy a gyerekek lúdtalpasan születnek, emiatt nem kell aggódni – idővel alakul csak ki a láb boltozata megfelelően. Arra kell figyelni, hogy meggátoljuk a boka túlzott bedőlését.

Lúdtalpbetétes cipőt tehát ne viseljen a gyermek, mert a lábaknak a megfelelő fejlődéshez fontos a sima felület: a sarkukat tegyék le a talajra és gördüljön végig rajta a talpuk. A lúdtalpbetéttel elkövethetjük azt a hibát, hogy mivel az tartja a lábat, az izmokat nem kényszeríti a boltozat kialakítására.

Egy lurkó lába csak hét-nyolcéves korig alakítható jól, mert még változóképes. Később tornával vagy cipővel még lehet némileg alakítani, de a szülőknek kötelességük mindent megtenni azért, hogy a gyermek lába megfelelően fejlődjön, hiszen egy életen át cipeli majd rajta a testsúlyát.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.