Fontos a régimódi játék a fejlődés szempontjából

Játsszunk a gyermekeinkkel!

Napjainkban komoly probléma, hogy a gyermekek kevés időt töltenek szüleikkel s sokszor csak a képernyőn játszanak. A hagyományos játék a szükségesebb a fejlődés szempontjából – lássuk, hogy miért!

Egy olyan világban, melyben a versengés és a képességek döntő fontosságúak, minden szülő szeretne biztos lenni abban, hogy gyermeke fizikailag és mentálisan jól fejlődik.

Manapság sajnos hektikus időbeosztás és állandó munkahelyi nyomás gyötri a szülőket, akik több időt töltenek az irodában, mint otthon. Ez igencsak megnehezíti, hogy minőségi időt töltsenek a csemetéikkel. Tény: a gyermekeknek szükségük van más lurkók társaságára és egyedül töltött játszóidőre. Ám a szülőkkel való játék ugyanolyan fontos a megfelelő fejlődés szempontjából!

játék papírdobozból-8

Vidyasagar Kancharapu, a Cornerstone Terápiás Megoldások ügyvezető igazgatója elmondta: a közös játéknak nagy szerepe van a gyermekek fejlődésében. Ezért meg kell találni a módját, hogy hasznos tevékenységeket végezzünk velük együtt. A gyermekek szeretnek szüleikkel időt tölteni, mivel ettől különlegesnek érzik magukat. Anyának és apának rendszeresen kell velük játszani, külön-külön és együtt is, ha több csemete van a családban. A tévé és az Ipad használata akadályozza a gyermekek fejlődését. A szülőknek muszáj minőségi időt tölteni lányaikkal és fiaikkal: ahogy nőnek, szerezzünk be nekik korukhoz illő játékokat, de ne ez legyen az egyetlen módja a szórakoztatásnak. Íme néhány tipp.

1.Fontos, hogy különféle tevékenységeket folytassunk a gyermekekkel: hadd tegyenek fel kérdéseket. Kapcsolódjunk be a világukba, hülyéskedjünk velük, de kerüljük a túlzásokat és tudjuk, mikor kell leállítani a lurkókat.

2.Olyan játékokat kell venni a gyermekeknek, amelyek figyelemre tanítják őket és érdekesek számukra. A kockák, a babák, plüssállatok, a vonat, gyurma, zenei eszközök, labdák, felvehető ruhák, homokozó és a háztartást imitáló vagy kis kertet leképező játékok a kreativitás fejlődésében nagy szerepet kapnak, s lekötik a lurkókat. Tudnunk kell, hogy az elektronikus játékoknak negatív hatásuk van az agyra!

3.A szülőknek segíteniük kell a gyermekeknek, ha szükség van erre. Meg kell tanítani őket a türelemre, arra, hogy meg tudjanak oldani helyzeteket, kreatívak legyenek és fejlesszék a szociális készségeiket. Fontos, hogy könyveket is olvassanak nekik, mivel ez szintén kulcsfontosságú a fejlődésüket tekintve.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.