1200 magyar gyerek veseköves

Magyarországon mintegy 1200 gyermeket érint a vesekövesség, amelynek gyakorisága az elmúlt húsz évben 10-15 százalékkal emelkedett, a 18 éven aluliak körében évente közel száz új beteget diagnosztizálnak – írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójának közlésére hivatkozva.

Az I. számú gyermekgyógyászati klinika igazgatója kiemelte, hogy a vesekövesség iskoláskorban való kialakulása elsősorban környezeti tényezőkre vezethető vissza, de adott esetben már csecsemőkorban is jelentkezhet, amikor többnyire anyagcsere-betegségekre hívhatja fel a figyelmet.

gyerek korhaz

Az I. számú gyermekgyógyászati klinika eddigi legfiatalabb veseköves betege mindössze 10 hónapos volt. Az egészséges életmód megválasztása elsősorban a szülők felelőssége, mivel a vesekövesség kialakulás egyre fiatalabb korra tolódik. A túlsózott félkész és gyorséttermi ételek és “nassolnivalók”, a túlsúly és a szükségesnél kevesebb folyadék bevitele egyaránt vesekövet okozhat.

Forrás: MTI