Érzelmeink kimutatása megoldja problémáinkat

Merevségünk, ridegségünk sokszor az élet nehéz helyzeteit megoldatlanul hagyja, ám érzelmeinkkel sok szituációra megoldást találhatunk.

Azok a munkacsoportok, ahol a tagok egymás felé kimutatják negatív érzéseiket, általában jobban oldanak meg összetettebb problémákat. Azonban a pozitív érzések kifejezése a kreatív feladatok szempontjából előnyös.

Sok cég és szervezet sarkallja arra munkavállalóit, hogy negatív érzéseiket tartsák magukban, és csak a pozitívokat mutassák ki. Azonban holland kutatók megállapították, hogy nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia.12551A vizsgálatban résztvevőknek vígjátékokat, illetve szomorú filmeket vetítettek, ezt követően vizsgálták, a csoport miként tud megoldani nehéz, döntést igénylő feladatokat. Azok a csoportok teljesítettek jól, ahol a feladat végrehatását megelőzően szomorú filmet vetítettek, és maradt arra idő, hogy a résztvevők megbeszéljék élményeiket.

Annefloor Klep vizsgálata alapján ilyen módon a tagokból valódi közösség kovácsolódott, ami hozzájárult a sikeres feladat-végrehajtáshoz. Hasonlóan előnyös lehet, amennyiben a jelenség egy valódi munkacsoportban, hosszú időn keresztül tapasztalható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.