Az Alzheimer rövid lábakon érkezik

Amerikai kutatók összefüggést véltek felfedezni a lábunk hossza és az elbutulás kialakulásának kockázata között.

A tanulmány, amely megjelent az American Academy of Neurology?s folyóiratban, felveti, hogy a rövidebb lábak egy kevéssé ismert kockázati tényezői lehetnek az Alzheimer-típusú elbutulásnak.

A kutatók 3 608 átlagosan 72 éves ember kar- és láb hosszát mérték meg, valamint agyukról felvételeket készítettek és pszichológiai tesztekkel is vizsgálták értelmi funkcióikat. Azt találták, hogy akiknek a térdhosszuk, ill. a kartávolságuk nagyobb, náluk kisebb valószínűséggel alakul ki az elbutulás, mint azoknál, akiknek rövidebb.

13280

Persze felmerült a kérdés, hogy mi állhat a meglepő eredmények hátterében. A kutatók úgy vélik, hogy a rövidebb végtagok a gyermekkori helytelen táplálkozás következményei. Mivel ez nem csak testünk fejlődését vetheti vissza, de agyunkét is, ezért lehet nagyobb a kockázata az elbutulásnak a későbbi életszakaszokban.

Így már lehetőségünk is lesz a megelőzésre, hiszen ha gyerekeinknek változatos étrendet biztosítunk sok zöldséggel, gyümölccsel, valamint telítettlen zsírsavakban gazdag magvakat, olivaolajat és halat is kínálunk, akkor csökkenthetjük a későbbi elbutulás kockázatát. Nem is beszélve az elhízásról, amit szintén kockázati tényezőként tartanak számon.

Forrás: