Sütöttél már citromtortát?

Sokan nem szeretik a fanyar ízű süteményeket, és be kell valljuk, mi is fenntartással kezeltük ezt a receptet, amíg ki nem próbáltuk, és rá nem jöttünk, hogy mennyei! Nem túl édes, a citrom zamatával pedig krémesen különleges. Gyorsan elkészíthető, már csak ezért is érdemes kipróbálni!

Citromtorta hozzávalók

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • fél dl étolaj
  • fél dl víz
  • fél csomag sütőpor
  • 1 citrom leve és reszelt héja

A krém hozzávalói:

  • 6 dl tej
  • 1 csomag citromos pudingpor
  • 3 evőkanál cukor
  • fél csomag főzés nélküli zselatin
  • 3 dl tejszín

A tetejére:

  • 2 tojás fehérj
  • 15 dkg cukor
  • 1 citrom leve

A citromtorta elkészítése

A tojásokat szétválasztom a fehérjét 4 deka cukorral felverem. A többi hozzávalókat a liszt és sütőpor kivételével, a tojás sárgájához adom. Ezt a sárga masszát habosra kikeverem, és a tojás fehérjével óvatosan összekeverem. Hozzáadom a sütőporos lisztet és kikent torta formába öntöm. 160 fokon megsütöm. Amikor kisült és kihűlt 3 egyforma lapba felvágom.

citrom

A következő krémet teszem rá: a tejszínt 4 deka porcukorral habbá verem. A tejből pudingból és cukorból a szokásos eljárással pudingot főzök. A zselatint fél deci langyos vízben kikevertem és a pudinghoz keverem. Langyosra kihűtöm, ekkor adom hozzá a felvert tejszínhabot. Ezzel a krémmel a lapokat megtöltöm (az alsó lapot visszateszem a torta formába és így töltöm meg a tortát).

1-2 órára hidegre teszem. A mikor már megdermedt a torta, leveszem a karimát és bevonom. A tojás fehérjét gőz felett a cukorral és friss citrommal keményre felverem. Díszítő zsák és cső segítségével feldíszítem.

Forrás: https://napidoktor.hu/index