Melegítő italreceptek hideg téli estékre

Nincs is jobb, mint egy hideg téli estén finom, forró italt kortyolgatni. Adunk pár tippet, a legjobb “szürcsölnivalók”-ból!

Italreceptek – Gyógyfőzetek 

Elkészítés:

Egy csészényi vízhez kb. 5 darab friss levél vagy egy 5 cm hosszú ágacska, illetve 2 teáskanálnyi szárított növény vagy 1 teáskanálnyi mag szükséges. Konyharuhán enyhén csapkodjuk meg a növényt, majd tegyük bele a csészébe. Töltsük rá a forráspont alá hűtött vizet.

A jótékony gyógyhatású, a gőzökkel együtt távozó illóolajok megőrzése végett fedjük le a főzetet. Kb. 5 percig hagyjuk állni. Szükség esetén fedjük le. Mézzel édesíthetjük.

  • A kamillavirág főzete az álomba szenderülést segíti.
  • A kapor magjából készített főzet enyhíti a hastáji fájdalmat.
  • A citromfű levelének forrázata enyhe hangulatjavító és fejfájáscsökkentő.
  • A borsmentalevél teája étkezés után fogyasztva segíti az emésztést.

teazas

Forró mézbor  – Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 üveg mézbor
  • 575 ml almabor
  • 575 ml almalé
  • 2 narancs
  • 12 db szegfűszeg
  • 12 cm fahéjrúd
  • 60 mg méz.

Elkészítés: 

Töltsük serpenyőbe az almabort, mézbort, almalét. Vágjuk vastag szeletekre a narancsot, mindegyik darabba szúrjunk egy-egy darab szegfűszeget. A fahéjrúddal együtt tegyük bele a serpenyőbe a narancsot. Keverjük hozzá a mézet. Hevítsük csaknem forrásig, 20 percig tartsuk ezen a hőmérsékleten. Szűrjük le, és felmelegített bögrében vagy vastag falú pohárban, forrón tálaljuk.

Narancsos házi csokoládé – Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 1-2 evőkanál nyírfacukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • fél narancs reszelt héja.

Elkészítés: 

A tejet felmelegítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és az étcsokoládét. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a csokoládé teljesen fel nem oldódik, ekkor belereszeljük a narancs héját. Bögrékbe öntjük és forrón tálaljuk.

Fűszeres bor- Hozzávalók kb. 1 literhez:
  • 5 evőkanál nyírfacukor
  • 10 szem kardamommag
  • 10 szem szegfűszeg
  • 2 kis rúd fahéj
  • darabka gyömbér
  • egészben
  • 7 dl vörösbor
  • 1 dl ribiszkeszörp.

Elkészítés:

3 deci vízben a nyírfacukrot a fűszerekkel lassú tűzön, fedő alatt, kb. 30 percig főzzük, majd lehűtjük, és leszűrjük. Azután a vörösbort és a szörpöt beleöntjük, majd éppen csak forrásig melegítjük, de nem forraljuk fel. Poharakba merve forrón kínáljuk.

Forrás: edenkert.hu


Egy válasz