Áfonya, málna: 4 könnyű desszert a meleg napokra!

Amikor a hőmérő higanyszála már túlvan a 30 fokon, egyre jobban vágyunk a frissítő, nyárias desszertekre. Pite, puding, torta is jöhet, vagy saját készítésű nyalóka, tetszőleges összetevőkkel. Lássuk, hogyan állítsuk elő őket!

Íme néhány nyárias recept, amelyek közül nem egyet bármikor gyorsan elkészíthetünk – akár a vendégek érkezése előtti órában is.

A kellemes időben nem szívesen terheljük szervezetüket nehéz ételekkel, s igaz ez az édes finomságokra is. Mostanában már lenge ruhában járhatunk az utcán és csak a hűvösben érezzük jól  magunkat, ezért biztos, hogy csak a nyárias desszerteket fogjuk kívánni egy jó kávé mellé.

1.Áfonyapite

A legjobb már kihűlve fogyasztani, ezért érdemes a felszolgálás előtt időben elkészíteni ezt a finom nyárias desszertet.

Dobjunk egy nagyobb tálba 5 csésze áfonyát, ¾ csésze kristálycukrot, ¼ csésze kukoricakeményítőt, 1 evőkanál citromlét és ¼ teáskanál sót. Öntsük egy pite-tepsibe, melyet kibélelünk bolti vagy saját készítésű tésztaalappal, melyben 3 evőkanálnyi vaj van. Majd tegyük rá a felső réteget, ha szeretnénk, áfonya díszítés formájában és süssük magas hőfokon a pitét 1 óra hosszáig, amíg bugyogni nem kezd.

áfonyapite

2.Gyümölcsös nyalóka

Hozzávalók: 1 és fél csésze zsírszegény görög joghurt, 170 gramm áfonya, 170 gramm szeder, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília.

Keverjük össze a joghurtot a szederrel, áfonyával, mézzel, cukorral és vaníliával, amíg sűrű masszát nem kapunk. Majd alakítsuk ki a formákat és szúrjunk bele fagyipálcikát. Ezután egy alkalmas tálcán fagyasszuk be 6-8 órára. Már kész is a kiváló nyárias desszert!

gyümölcsös nyalóka

3.Málnás-barackos ropogós

Hozzávalók: 1 citrom, 1 és 1/3 csésze mindenre jó liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál barna cukor, ½ csésze kristálycukor illetve 3 evőkanálnyi kristálycukor, 10 evőkanál sótlan vaj, 6 darab érett barack, 1 csomag málna, ¼ csésze kukoricakeményítő, só, tejszín vagy jégkrém.

Reszeljünk le a citromból 1 evőkanálnyi héjat és facsarjunk belőle 3 evőkanálnyi levet. Egy nagy tálban kombináljuk össze a lisztet, sütőport, barnacukrot, a 3 evőkanál kristálycukrot és a citromhéjat. Keverjük bele a vajat, amíg csomók nem formálódnak. Tegyük a hűtőbe 15 percre.

Melegítsük elő a sütőt, majd vágjuk darabokra a barackokat. Rakjuk egy másik tálba az áfonyával, kukoricakeményítővel, sóval, citromlével és ½ csésze kristálycukorral együtt. Hagyjuk állni 15 percet.

ropogós

Kerámia edényben süssük a nyárias desszertet, s mielőtt berakjuk a sütőbe, terítsük szét a gyümölcsöt és szórjuk meg a morzsákkal. 40-50 perc időre van szüksége, hogy kisüljön, vagy amíg a töltelék bugyogni nem kezd. Hagyjuk kihűlni, fél óráig. Tejszínnel vagy jégkrémmel kínáljuk.

4.Torta fagyasztott gyümölcsökkel

Hozzávalók: 8 graham keksz, 2 evőkanál egész mandula (sótlan), 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál repceolaj, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál víz, 1 és fél csésze light vanília jégkrém, 1 és fél csésze mangó vagy maracuja sorbet, 3 érett nektarin, 2 érett szilva, 1 csészényi málna.

Melegítsük elő a sütőt. Készítsük el először a nyárias desszert tésztáját: a robotgép pengéivel törjük össze a kekszeket, hogy morzsaszerű állagot kapjunk. Adjuk hozzá a mandulát és a cukrot, s addig járassuk a gépet, amíg a mandula is apróra lesz vágva. Egy csészében keverjük össze a repceolajat, a mézet, a vizet, majd töltsük a morzsás keverékre. Dolgozzunk a robotgéppel, amíg kellően összeáll a nedves mix. A kérget ezután helyezzük bele egy tepsibe, béleljük ki vele jól.

Süssük 8-10 percet, amíg a szélei enyhén barnák nem lesznek. Hagyjuk hűlni a tepsiben vagy a rácson.

torta fagyasztott gyümölcsökkel

Vegyük ki a sorbet-t és a jégkrémet a fagyasztóból, álljanak 10 percig szobahőmérsékleten, mielőtt használjuk. Kanalazzuk őket a tortára, a kanállal nyomjuk meg minden alkalommal a tölteléket, hogy jobban elférjen. Fedjük le és fagyasszuk, amíg meg nem szilárdul, legalább 4 órán át vagy éjszaka. Ha kész, óvatosan vegyük ki a tepsiből a tortát, tegyük tányérra és helyezzük el rajta a nektarin szeleteket kör formában, a torta szélétől 2 cm-re, ezután a szilva darabokat is illesszük a süteményre. A málnák a középpontba mennek. S ez a remek nyárias desszert innentől kezdve azonnal kínálható.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.