Új étel-trendek – avagy mit együnk 2017-ben?

Az új esztendőben mindig megfogadjuk, hogy lefogyunk, leszokunk káros szenvedélyünkről vagy átállunk egészségesebb étkezésre. Minden évben vannak azonban újabb étel trendek, amelyeket érdemes kipróbálni. Mit együnk 2017-ben?

Kevés olyan ember van, aki újév előtt nem tesz valamilyen fogadalmat. Sokan éppen az étkezésükkel kapcsolatban fogadják meg, hogy mostantól másképp táplálkoznak, egészségesebben élnek, elhagyják valamely káros szokásukat.

Minden évben alakulnak ki új étel trendek. Bizonyos élelmiszerekre nagyobb hangsúly helyeződik, a boltok is nagyobb mennyiségben telnek meg velük. Lássuk, mit együnk 2017-ben. A lista nem hosszú, ám annál különlegesebb. Az egészséges étrenden belül az alábbiakat érdemes kipróbálnunk.

1. Moszat: a legfrissebb étel trend, szó szerint. Ha unjuk a kelkáposztát, a moszatot kell megkóstolnunk. Bármily hihetetlen, nem kevés értékes tápanyaggal és ízekkel is gazdagodunk, ha teszünk vele egy próbát. A moszat alacsony kalóriás, de tartalmaz A-, C-, B-vitaminokat, rostot, vasat, cinket, magnéziumot és jódot is. Ázsiában régóta használják, népszerűsége azonban a világ más részein is egyre nő. Sőt, az előrejelzések szerint 2017-ben a káposzta alapú rágcsálnivalók népszerűségét is meghaladhatja. Zsíros chips helyett például kifejezetten ajánlott.

Fotó: pixabay

2. Kevert burgerek: a jó burger mindig divat, ám egyre sikeresebbek az egészségesebb alapanyagokat használó étel trendek, amelyek azonban ízüket tekintve nem maradnak alul a korábbiakkal szemben.

A friss alapanyagokkal készülő burger mindig telitalálat, a kínálathoz pedig most csatlakozik a frissen vágott gomba, hússal keverve. Sokkal finomabb, egészségesebb és fenntarthatóbb ez a burger, mint ha csupán húsból készülne. Akár magunk is elkészíthetjük otthon, ha a felaprított gombát összemixeljük a darált hússal.

3. Alga: az étel trendek között korábban sem volt ismeretlen. Az egészségesebb és zöldebb étrend érdekében innovatív cégek növényi alapú fehérjét és zsírt fejlesztettek ki, hogy helyettesítsék az erőforrás-igényes tejtermékeket és hús összetevőket. A tápanyagban gazdag alga, amelyet energiahatékony fermentációs folyamattal készítenek, merőben új növényi alapú élelmiszer, az állati eredetű hozzávalók cseréje érdekében. Ma már a boltokban is kaphatók az alga-alapú ételek – köztük sütemények, rágcsálnivalók, salátaöntetek és smoothie-k -, érdemes utánanézni, hol vehetjük meg őket.

4. Tészták: évek után, amelyek során az alacsony kalóriás ételeket részesítettük előnyben, az új étel-trendek szerint a tészta visszakerül a tányérunkra. Sokan fogyasztják újra, számos formában, összetevővel és akár otthon, sajátkezűleg készítve is. A tészta egészséges lehet, ha megfelelő alapanyagokból fogyasztjuk. Gondoljunk csak a mediterrán étrendre, amelynek egyik kulcsfontosságú étele a tészta, ráadásul előállítása környezetbarát is.

Fotó: pixabay

Amióta a tésztát semolinából, azaz fehérjét bőven tartalmazó búzafajtából is készítik, a főtt tészta 200 kalóriát és 6 gramm fehérjét jelent csészénként, glikémiás indexe pedig alacsony – ezért hosszabb ideig telítve érezzük magunkat tőle.

Egyen mindenki az új étel-trendekből, kedvére!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.