Top ételek – a kalcium- és D-vitamin gazdag táplálkozáshoz

Mely élelmiszereket ne hagyjuk ki?

Az emberi szervezetnek nagy szüksége van kalciumra és D-vitaminra. De vajon eleget eszünk-e olyan élelmiszereket, amelyekből hozzájutunk? Sokan nem is tudják, mit lenne érdemes fogyasztani. Lássuk a listát.

Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a kalcium és a D-vitamin. Sokan nem jutnak azonban elegendő mennyiséghez, mert nem fogyasztanak olyan ételeket, ame

zabpehely

fotó:pixabay.com

lyek nagyobb adagot tartalmaznának ezekből.

A legjobb, ha táplálkozásunkból jutunk hozzá ezekhez az értékes vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ám számos ember nincs tisztában azzal, mit lenne érdemes fogyasztania, hogy kellő mennyiséget vegyen magához a kalciumból és D-vitaminból.

Íme egy lista, amely segíthet.

Kalciumban gazdag ételek az alábbiak.

  • Spenót; káposzta; bámia; szójabab; fehér bab; amerikai kelkáposzta.
  • Egyes halak: szardínia, lazac, sügér, szivárványos pisztráng.
  • Kalciummal dúsított ételek, például bizonyos narancslevek, zabkása, reggeli zabphely

Foto:123rf.com

D-vitaminban gazdag ételek:

  • Zsíros halak, például tonhal, makréla és lazac
  • Ételek, amelyeket D-vitaminnal dúsítottak, például tejtermékek, narancslé, szójatej és gabonafélék
  • marhamáj, tojás sárgája

Ha ételekből szeretnénk D-vitaminhoz jutni, a hal jó választás. 85 grammnyi főtt lazacban több mint 450 nemzetközi egység (NE) található.

Foto:123rf.com

Mekkora mennyiség szükséges korosztály szerint?

Íme egy kis segítség ahhoz, mennyi kalcium és D-vitamin szükségeltetik naponta a szakemberek szerint a szervezet egészséges működéséhez.

Kalcium:

Gyerekek 1-3 éves kor között: 700 mg

Gyerekek 4-8 éves kor között: 1000 mg

Gyerekek 9-18 éves kor között: 1300 mg

Felnőttek 19-50 éves kor között: 1000 mg

Nők 51-70 éves kor között: 1200 mg

Férfiak 51-70 éves kor között: 1000 mg

71 éves kor felett nőknek és férfiaknak egyaránt 1200 mg kell.

D-vitamin:

1-70 éves kor között 600 nemzetközi egység szükséges, míg 71 éves kor felett 800 nemzetközi egység javasolt.

Immunrendszerünk erősítésének is fontos alkotóeleme, ami járványok idején kulcsfontosságú. A D-vitamin-hiány télen, illetve tavasszal a legjellemzőbb, és a magyarok több mint kétharmadát érinti a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság adatai szerint.

Miért fontos a megfelelő D-vitamin-szint, különösen járvány idején?

Orvosunk ajánlhat magasabb mennyiséget kalciumból és D-vitaminból is, különösen, ha nem kap eleget a szervezetünk vagy fennáll a csontritkulás esélye.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.