Tej- és cukormentes kuglóf – gyorsan, egyszerűen

Tejallergia, laktózintolerancia esetén is fogyasztható, inzulinrezisztenciások étrendjébe is beilleszthető kuglóf receptet állított össze Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa. Az elkészült sütemény – megfelelő díszítéssel – akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Tej- vagy laktózmentes diéta?


Laktózintolerancia vagy tejcukorérzékenység esetén laktózmentes tejtermékeket lehet fogyasztani, tejallergiában azonban semmilyen tejtermék, így a laktózmentes termékek sem fogyaszthatóak, hiszen azok csak tejcukor-mentesek, de a tejfehérjét tartalmazzák.
„Tejcukor-érzékenység esetén tehát megengedett egy laktózmentes túróval és tejföllel készült túrós tészta vagy egy laktózmentes sajttal borított pizza is. Tejallergia esetén – habár az alábbi recept nem igényli – de ha sütés-főzés során szükség van rá, a tejtermékeket növényi (elsősorban mandulából, zabból, kókuszból, rizsből készült) tejekkel, sajtokkal vagy tejszínnel lehet helyettesíteni.”

Fotó: 123rf.com

Cukor helyett almapüré?


50g almapüré – attól is függ, hogy mennyire édes az alma – megközelítőleg 8g szénhidrátot tartalmaz, ez a mennyiség tehát az egész kuglófra nézve is elenyésző. A cukrot diétában gyümölcsökkel is helyettesíthetjük, erre a célra rendszerint a banán is megfelelő, – 50g banán 12g szénhidrátot tartalmaz – semleges íze miatt került most alma a kuglóf tésztájába.

kuglóf2

Tej- és cukormentes kuglóf recept

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 3 db tojás
  • 120 g növényi margarin
  • 1-1 mokkáskanálnyi sütőpor és szódabikarbóna
  • 20-30 g olajos mag durvára vágva
  • 50 g almapüré
  • fahéj és édesítő ízlés szerint

Az elkészítés nagyon egyszerű az összetevőket egy nagyobb tálban kikeverjük, egy kuglóf formát kikenünk olajjal vagy margarinnal, beletöltjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

Tipp: Tejallergiások, laktózérzékenyek számára fontos, hogy a recepthez használt – ismert, bevált termék esetében is – margarin összetevőit mindig ellenőrizzék. Az összetevők időnként változhatnak, ezért mindig győződjünk meg róla, hogy az adott termék továbbra is tej és/vagy laktózmentes!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.