„Mindenmentes” finomságok

Az étel-allergia korunk egyik népbetegsége. Egyre többen tapasztaljuk, hogy milyen gluténérzékenységgel vagy laktóz-intoleranciával élni, és elbúcsúzni sok-sok finomságról. Pedig nem kellene lemondással teli életet élnünk akkor sem, ha bizonyos összetevők rosszul hatnak szervezetünkre. Egy kis ügyességgel és egy okos szakácskönyvvel mindannyian megtanulhatunk allergén-mentes, mégis finom kenyereket és süteményeket készíteni!

„Mindenmentes”. Mit is jelent ez a furcsán, kissé bizarrul hangzó szó? Megnyugodhatunk: nem azt, hogy az ételünkben nincsen semmi, hanem csupa-csupa jót.Finomított kristálycukor helyett egészséges és kevésbé hizlaló nyírfacukrot. Tehéntej helyett ízletes mandulatejet, kókusztejet, zabtejet és rizstejet. Fehér liszt helyett pedig többek közt gluténmentes kukoricalisztet, rizslisztet vagy akár gesztenyelisztet. És persze a mindezekből készített számtalan finomságot.

ohnezucker-076-7-2

Sabine Perndl, férje különböző étel-allergiái miatt döntött úgy, hogy megtanul „mindenmentesen” sütni: a kenyerektől, a könnyű süteményeken át, egészen a tortákig. A szerzőnő képekkel gazdagon illusztrálva vezet be minket az egészséges sütés minden rejtelmébe. A könyv elején hasznos információkat olvashatunk az összetevőkről, és praktikus tippeket kaphatunk a sütéshez, hogy ételeink már elsőre a lehető legjobban sikerüljenek. Ezután személyes hangvételű, könnyen érthető és egyszerűen elkészíthető receptek sora következik: a kenyerektől a süteményeken és tortákon át egészen a néhány perc alatt elkészíthető édességekig.

A Süssünk cukor nélkül! nem csak étel-allergiában szenvedőknek ajánlható. Bátran forgassa mindenki, aki nem szeretne lemondani az ínycsiklandó házikenyerekről, illatos süteményekről, de szeretne egészségesebben, tudatosabban táplálkozni. Ki tudna ugyanis ellenállni egy omlós, gyümölcsös, szilvás lepénynek, ha még ráadásul egészséges is?

Forrás: