Milyen cukorbeteg étrendet válasszunk?

Diabétesszel küzdőknél nagy segítséget jelent a megfelelő étrend betartása, mellyel súlyukat rendben tudják tartani, s közérzetük is javul. Igen ám, de milyen cukorbeteg étrendek közül válogathatunk?

Diabétesz esetén nagyon oda kell figyelni arra, mit és mikor eszik az ember. Ellenkező esetben rosszullétet kockáztat. A helyes cukorbeteg étrenddel azonban kontrollálható a vércukorszint, nem lesz gond a testsúllyal és a közérzettel sem.

Számos ismert cukorbeteg étrend létezik, de nem mindegyik válik be mindenkinek. Lássuk, miből válogathatunk.

1.Alapok: a kalóriákat és az ételmennyiséget figyelni kell. A sült ételeket, az édességeket, cukros italokat, a nagyon sós és túl zsíros élelmiszereket hagyjuk el. Sok zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, sovány fehérjét, alacsony zsírtartalmú tejterméket, gyümölcsöt és egészséges zsírt fogyasszunk helyettük. Minden pár órában ennünk kell, hogy a vércukorszintünk stabil legyen. Orvosunk segíteni fog a cukorbeteg étrend „finomhangolásában”.

2.Alacsony szénhidrát tartalom: a diabétesz ellenére sem kell felhagynunk a szénhidrát fogyasztással, de ha szeretnénk olyan diétát, amely limitálja ezeket (mint például az Atkins) egyeztessünk orvosunkkal róla. A 2-es típusú diabétesznél az alacsony szénhidráttartalmú diéta előnyei vitatottak, ám szakértők szerint ez az étrend lehetne első lépés is a betegség kordában tartásában, mivel „megbízhatóan csökkenti a magas vércukorszintet”.

3.Mediterrán étrend: a szív egészségére nézve igen jótékony diéta főként gyümölcsöket, zöldségeket, halat, csirkét, diót, olívaolajat, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Vöröshúst, vajat, sót nem találunk ebben a cukorbeteg étrendben. Tanulmányok szerint ez a diéta segít stabilan tartani a vércukorszintet. Az étkezésekhez vörösbor is iható – nőknek egy pohár naponta, férfiaknak kettő javasolt.

4.DASH-étrend: a vércukorszint csökkentésére tervezett étkezési terv szintén nagy hangsúlyt helyez a gyümölcsökre, zöldségekre, alacsony zsírtartalmú tejtermékekre, teljes kiőrlésű gabonára, sovány húsra, dióra, babra. Édesség minimális mennyiségben fogyasztható. Egy 2011-es tanulmány szerint e cukorbeteg étrend javítja az inzulinérzékenységet, de edzeni is fontos hozzá.

5.Zóna-diéta: a cél szintén a vércukorszint stabillá változtatása. Az ételek 40 százaléka szénhidrát, 30 százaléka fehérje, 30 százaléka zsír. A szénhidrátokat glikémiás indexük alapján nevezhetjük jónak vagy rossznak. Egy 2015-ös tanulmány szerint a testsúlyra és a glikémiás indexre jó hatással van ez a cukorbeteg étrend, jó választás lehet.

6.Pontozás: az ételeknek pontszámokat is lehet adni. A legtöbb zöldség nulla pontot ér, ezekből tehát sokat lehet enni, a gyorsételek és az édességek pedig nagyon magas pontszámúak. Tanulmányok szerint szintén hatékony.

7.Előre csomagolt diétás ételek: választhatjuk a házhoz szállított, illetve előre elkészített, cukorbeteg étrendbe illeszkedő diétás ételeket – viszonylag széles választék áll rendelkezésre. Vigyázzunk azonban, nem minden diétás étel tartalmaz cukorbetegek számára előnyös összetevőket.

8.Paleo étrend: a manapság divatos Paleo diéta azon alapul, hogy csak olyasmit szabad enni, amit az ősemberek is fogyasztottak – akik állatokat tartottak és gyűjtögettek. Vagyis tejterméket, finomított cukrot, gabonát, hüvelyeseket nem – a feldolgozott növényi olaj is mellőzendő. A sovány húsok, zöldségek, gyümölcsök kerülnek előtérbe, a hal, dió és a magvak. Egészségesnek tűnik, de sajnos arról minimális elemzés született, milyen hatással van a cukorbetegségre.

9.Gluténmentes diéta: a glutén megtalálható a gabonákban, így a búzában, árpában, rozsban. A liszt- és gluténérzékenyeknek kerülniük kell. Sokan gondolják, hogy a gluténmentes étkezés segít a fogyásban, javítja az emésztést és növeli az energiát, ám ezek az állítások nem bizonyítottak a tudomány által. Ráadásul a glutén még a salátaöntetben is benne lehet. Amíg orvos nem javasolja, cukorbetegek ne kövessék ezt az étrendet.

10.Vegetáriánus és vegán étrend: az állati eredetű élelmiszerek limitálása vagy elhagyása, mint például a csirke, hal, joghurt, egészséges lehet, de juttassuk szervezetünket elegendő friss termékhez és teljes ételekhez, ahelyett, hogy készételeket eszünk. Kutatások szerint azok, akik növényi alapú étrendet követnek, több rostot fogyasztanak és kevesebb kalóriát, zsírt, mint a nem vegetáriánusok.

11.Nyers ételek: akik ezt követik, úgy gondolják, a magas hőmérsékleten főzés rongálja az ételekben levő vitamin tartalmat. Sok friss terméket esznek, magvakat, diót, gyümölcsöket és zöldségeket. Számos ételhez mixert használnak. Noha ez a módszer segíthet fogyni, nincs bizonyíték arra, hogy javítja a cukorbetegség tüneteit.

 

12.Alkáli étrend: a teória szerint, melyre ez a diéta alapul, a búza, hús, cukor savassá teszi a szervezetet, s hosszútávon betegségekhez vezethet. A test kémiáját azonban javítja a zöldségfélék, magvak fogyasztása – lúgosabbá változtatják, egészségesebbé téve és fogyasztva ezzel bennünket. Biztonságát, hatékonyságát illetően azonban ez sem javasolt igazán cukorbeteg étrendnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php