Kerüld a zsíros tejtermékeket

A zsíros tejtermékek kerülendők, ajánlott viszont a növényi olajok és margarinok fogyasztása. Az IEM által megfogalmazott legfontosabb irányelv, hogy meg kell változtatni a fogyasztók zsírfogyasztási szokásait világszerte!

Magyarország is képviseltette magát azon a Nemzetközi Szakértő Találkozón (International Expert Meeting- IEM), amelyet a Táplálkozási Tudományok Nemzetközi Uniója (International Union Nutritional Sciences – IUNS) és a Szív Világszövetség (World Heart Federation) szervez meg minden évben. A 2009 óta megrendezett találkozón 25 ország 40 táplálkozási és egészségügyi szakértője vesz részt, hogy meghatározzák a jelenleg legfontosabb nemzetközi, táplálkozási irányvonalakat, előírásokat.

Az IEM által megfogalmazott legfontosabb irányelv, hogy meg kell változtatni a fogyasztók zsírfogyasztási szokásait világszerte! A kutatások jelenleg azt mutatják, hogy az emberek vagy elkerülik a zsírok fogyasztását az egészségtelen divatdiéták következtében, vagy ha fogyasztanak zsírokat, azok a szervezetre káros, rossz zsírok közül kerülnek ki. Éppen emiatt az IEM felhívásban tette közzé, hogy óriási szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírok fogyasztására.

margarin1

A nemzetközi egészségügyi szervezetek, mint például a WHO globális útmutatót dolgozott ki az esszenciális zsírok fogyasztásával kapcsolatban, mivel ezek elősegítik a szív- és érrendszer  egészségének megőrzését, illetve fontos szerepet játszanak a gyermekek szervezetének fejlődésében. AZ IEM nemcsak irányelveket dolgoz ki, de egy több évre szóló nemzetközi kampány keretében gyakorlati tanácsokkal látja el az embereket: mennyi és milyen típusú zsírokat kell fogyasztaniuk, milyen élelmiszereket kell előnyben részesíteniük, illetve kerülniük.

A laikusok számára kidolgozott legfontosabb üzenet: miszerint az elfogyasztott zsírok mennyiségét csökkenteni kell azáltal, hogy a zsíros tejtermékeket alacsonyabb zsírtartalmúval, a zsíros húsféléket, száraz, alacsony zsírtartalmú húsokkal és a halakkal helyettesítik, az állati eredetű, telített zsírok helyett pedig növényi eredetű olajokat és minőségi margarinokat fogyasztanak, illetve olyan élelmiszereket vásárolnak, melyek ez utóbbiakkal készültek!

margarin1

AZ IEM nemcsak a nagyközönség számára dolgoz ki útmutatókat, de célja az, hogy a politikai és a gazdasági szférával együttműködést alakítson ki az optimális zsírfogyasztással járó egészséges étkezés kialakítása érdekében. Három pontban határozták meg az ipar számára követendő elveket: A fogyasztókat minden gyártónak segíteni kell a tájékozódásban azzal, hogy a csomagoláson tisztán és érthetően feltüntetik a termékek tápanyag-összetételét, energiatartalmát, egy adagra vonatkozóan is akár összehasonlítva az előírásokkal (Irányadó Napi Beviteli Érték).

Ezen kívül minden élelmiszeripari  vállalatnak együtt kell működnie a világ táplálkozási szakértőivel, hogy megismerjék az érvényben lévő táplálkozási szabályokat, amelyeket beépíthetnek a termékfejlesztésekbe. A transzzsírok jelenlétét és a telített zsírsavak arányát minimálisra kell csökkenteni az élelmiszerekben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.