Gluténmentes étrend a fogyásért?

Húsz évvel ezelőtt Amerikában még alig volt valaki, aki tudott volna a lisztérzékenységről, miközben Európában már akkor is széles körben ismert volt ez a betegség.

A tudósok úgy gondolják, hogy amikor egy lisztérzékeny elfogyasztja a gluténnak nevezett búzafehérjét, amely ma már sok feldolgozott élelmiszerben megtalálható, az illető bélrendszere nem tudja azt rendesen feldolgozni.

A glutén megtámadja a beleken található hajszálvékony nyúlványokat, amelyek így nem tudják behálózni a szervet, így rendkívül nehézzé válik az emésztés.

A tápanyagok fel nem dolgozása alultápláltságot és vitaminhiányt okoz, és néha akár végzetes következményekkel is járhat.

A Today’s Dietitian című lap tavaly novemberi számában megjelent tanulmány a pajzsmiriggyel kapcsolatos autoimmun betegségek közé sorolja a lisztérzékenységet, amely így tehát súlyváltozással járhat.

Amikor a pajzsmirigyet éri támadás, az túl sok vagy túl kevés hormont kezd termelni, így megváltoztatva az anyagcsere folyamatát. Általában inkább lassul a működése, amely szintén lassabb anyagcseréhez, ezáltal súlynövekedéshez vezet. Kutatók szerint a gluténmentes étrend segíthet visszaállni a pajzsmirigynek a normál működésre.

Becslések szerint a lisztérzékeny esetek 97 százalékát soha nem diagnosztizálják. Ez a hatalmas szám nem csoda, a végül felfedezett betegek 70 százaléka ugyanis elmondása szerint nem tapasztalta az olyan jellemzőnek tartott tüneteket, mint a hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak vagy súlycsökkenés.

Tapasztalatok szerint miután a betegek átállnak a gluténmentes étrendre, csökkenni kezd szervezetükben az ártalmas antitestek szintje, amely egészséges reakció. És noha az autoimmun betegségek életre szólnak, megfelelő táplálkozás mellett gyakran helyreáll a pajzsmirigy működése, így az orvos egy idő után szükségtelennek nyilváníthatja a gyógyszeres kezelést.

Ha kezelőorvosunk azt mondja, gluténmentes diétát kell folytatnunk, keressünk fel egy dietikust, aki segít a megfelelő, vitamindús, nem túl hízlaló étrend kialakításában. Sok gluténmentes étel – például a chips – ugyanis rendkívül kalóriadús, mások pedig olyannyira feldolgozottak, hogy minden tápanyag kiveszett belőlük. Tehát tervezzük el az étrendünket, mindig olvassuk el az ételek csomagolásán található címkét, sportoljunk és aludjunk eleget, és amennyiben megoldható, kerüljük a stresszt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.