Fogyókúrák a napidoktor.hu ajánlásával!

Nem árulunk el újat azzal: igen sokféle módszer létezik a diétára, ám egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk!

A diéta a szervezet számára megterhelő, hiszen nem ez a természetes állapot számára, ráadásul egyénfüggő, hogy kinek milyen fogyózás válik be. Mégis, melyeket érdemes kipróbálni? Melyik az a módszer, ahol a fogyás tartós, a diétázó nem hízik vissza?

Elérhető-e az az állapot, amikor nem kényszerből kezdünk el egészségesen élni, és tudatossá tesszük táplálkozásunkat? Ma már igen sokféle, és igen jó diéta áll a rendelkezésünkre. Azoknak a fogyni vágyóknak például, akik szeretik a húst vagy a fehérjedús étkezést, két választásuk is van:

Fotó: pexels

Anyagcsere diéta – fehérje diéta

Az elfogyasztott ételeknek sok fehérjét, mérsékelt mennyiségű olajat vagy zsírt (esetleg 1-3 evőkanál) és kevés szénhidrátot kell tartalmaznia. A szénhidrát-fogyasztás, közel nullára csökkentésével kiürítjük a testünk szénhidrát raktárait (máj és izmok). Fogyasszunk helyettük magas rost- és víztartalmú zöldségeket!

A szervezet kifogy két-három nap alatt a tárolt szénhidrátokból, majd átáll zsírégetésre. Ezt egy hétig kell folytatni. A második héttől vezessünk be heti két napot, pl. szerda és szombat, amelyek szénhidrát-feltöltő napok lesznek. Ezeknek a végén az utolsó étkezés csak és kizárólag szénhidrátokat tartalmazzon, a fehérje, olaj vagy zsír tartalom minimális vagy nulla legyen! A szénhidrátokat lefekvés előtt legalább másfél-két órával fogyasszuk!

Az első héten minden fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) a következőképpen nézzen ki: magas fehérjetartalom, mérsékelt olaj bevitel, alacsony szénhidrát fogyasztás (kizárólag zöldség formájában). Délután és este pedig együnk egy maréknyi alacsony szénhidráttartalmú ételt!

Fotó: pexels

Atkins-diéta

Sokan kedvelik, mert nagy előnye, hogy koplalás és önsanyargatás nélkül érhetünk el karcsúbb alakot. Lényege a lipolízis (zsírégetés) folyamatának beindítása: el kell érnünk, hogy szervezetünk zsírok égetéséből nyerje a működéséhez szükséges energiát. Ha kevés szénhidrátot viszünk a szervezetünkbe, az pár nap alatt átáll a lipolízisre, azaz a zsírszövetekben tárolt zsírkészletet energiaforrásként kezdi használni, s ez automatikusan fogyást okoz.

Négy szakasza van: az első a legkritikusabb, mivel a szénhidrát-fogyasztást le kell korlátozni. A második szakaszban napi 5 grammal lehet növelni a szénhidrátbevitelt, mely hetente megint csak napi 5 grammal növelhető addig, amíg már nem akarunk tovább fogyni.

A harmadik szakaszban már lehet enni többféle szénhidrátot is, és megtanulható, mennyinek a bevitele szükséges, hogy kívánt testsúlyunkat megtartsuk. A negyedik szakasz célja pedig a korábban megtanult étkezési szokás és a már elért súlyveszteség egy életen át való fenntartása.

Természetesen azok rendelkezésére is áll megfelelő fogyókúra, akik nem kedvelik a húst!

Fotó: pexels

Lúgosító diéta

A tartós fogyás, az ideális testsúly fenntartása hosszú távon attól függ, hogy milyen a szervezet sav-bázis egyensúlya. Helyreállításához néhány étkezési és életmódbeli változtatás kell! A lúgosító diéta legfontosabb lépése, hogy sokat kell inni, lehetőleg vízből, de még jobb, ha eleve lúgos vizet iszunk (egy kávéskanál szódabikarbóna hozzáadásával létrehozhatjuk).

A napi elegendő folyadékmennyiség testsúlyunkra kivetítve 15 kilónként 1 liter folyadék. Fő szabály ezen kívül az áttérés a lúgosító ételekre, és a savasító ételek elkerülése: ilyen a hús, a szénhidrátok, sajt és a sózott, tartósított felvágottak, bor, kávé, tea, stb.

Lúgosítanak ellenben a zöldségek, a gyümölcsök közül a citrom, grépfrút, meggy vagy kókusz. Gabonafélék közül a hajdina, köles és tönköly búza, tökmag, a mandula, a hagyma, a gyömbér, stb. Végezzünk testmozgást, és szedjünk lúgosítást segítő táplálék-kiegésztőket!

Testkontroll diéta

Lényege az élelmiszerek, ételek megfelelő kombinációjában, összeállításában van, azaz nem kell kalóriát számolgatni, csökkenteni az adagok mennyiségét, elég tudni, hogy milyen összeállításban érdemes kedvenc ételeinket fogyasztanunk, hogy azok összhangban legyenek szervezetünk természetes emésztési folyamatával.

Együnk magas víztartalmú ételeket, társítsuk megfelelően az ételeket, vagyis egy étkezés alatt, vagy fehérje vagy szénhidrát tartalmú ételt együnk, magas víztartalmú táplálékkal (zöldséggel) kombinálva! Fontos a helyes gyümölcsfogyasztás: csak üres gyomorral együnk gyümölcsöt! Figyeljünk oda a test természetes ciklusaira: 12:00 órától este 20:00 óráig történik a táplálékfelvétel, 20:00 órától reggel 4:00-ig a felhasználás és 4:00 órától 12:00-ig a kiválasztás, méregtelenítés.

A változatos étkezést kedvelők sem maradnak diéta nélkül. Számukra ajánlott a vércsoport diéta, a 90 napos-, illetve a Norbi-fogyókúra!

Fotó: pexels

Vércsoport, vagy ABO-diéta

Mivel eltérőek a vércsoportok jellemzői, míg az egyik vércsoportú ember számára jótékonyak lehetnek bizonyos tápanyagok, ez a másik vércsoportúra nézve már nem igaz. Ha testünk optimális működésére vágyunk, leginkább olyan tápanyagokat juttassunk szervezetünkbe, melyek összhangban vannak saját vércsoportunkkal. Minden vércsoporthoz tartozó diétában fel vannak sorolva azok az ételek, amelyek annál a vércsoportú embernél hízást, illetve ami fogyást okoz: eszerint célszerű étkezni.

90 napos diéta

Lényege az élelmiszerek szétválasztása: hasonlít a testkontrollhoz. A gyomorba egyszerre csak egyféle élelmiszer kerül, az emésztés emiatt sokkal gyorsabbá válik és kevesebb energiát igényel. A diéta négyféle élelmiszer egymás utáni napokon történő kizárólagos fogyasztásával, 90 napon keresztül ciklikusan váltakozik: első nap kizárólag fehérjét, a második nap csak keményítőféléket, a harmadik nap kizárólag szénhidrátot, a negyedik nap pedig csak gyümölcsöt szabad enni. A gyümölcsnap után a fehérjenappal az egész kezdődik előről.

Norbi update fogyókúra

Ennek lényege, hogy kategorizáljuk az élelmiszereket összetevőik szerint, egy 1-3-ig terjedő kódrendszerrel, és figyeljünk arra, hogy mindig a napszakok szerint megengedett kóddal ellátott élelmiszereket fogyasszuk. Tudni kell, hogy mindhárom kategóriában találhatóak egészséges, vagy éppen nem annyira egészséges ételek.

A Norbi diéta alkalmazásához az update kódok kizárólag a hízás, fogyás, az anyagcsere működése és a különböző szénhidrát szerkezetek szempontjából lettek megállapítva. A ,,Norbi update 1″ kóddal jelölt élelmiszerek a nap bármely szakában fogyaszthatóak, az ,,Norbi update 2″ kódúakat maximum délután 15 óráig lehet enni, míg a ,,Norbi update 3″ kóddal jelöltek csak déli 12 óráig engedélyezettek.

Fotó: pexels

Almaecet fogyókúra

Az almaecet gyorsítja az anyagcserét, nem csak fogyaszt, de javítja a test szellemi és a fizikai állapotát is. Az étkezés előtt fogyasztott almaecet érezhetően csökkenti az étvágyat, és fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, s folyamatos súlyvesztést érünk el vele hosszú távon. Az almaecet legtisztább forrása egyébként bioboltokban szerezhető be, egészségesebb és íze is sokkal kellemesebb, mint a sima almaeceté. Tiszta vízbe keverve fogyasszuk, édesítő hozzáadása nélkül!

Válasszunk természetes táplálékkiegészítőt!

A sikeres fogyáshoz felhasználhatunk jó minőségű és természetes táplálékkiegészítőket is, melyek fontos részei lehetnek a diétának, megkönnyítik és felgyorsítják a fogyást. Természetesen önmagukban nem érnek el eredményt!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.